Godišnjica masovnog ubistva kod Mladenovca, sjećanje na ubijene mlade

    2 meseca pre 331 pregleda Izvor: RTS
Foto: RTS

U masovnom ubistvu u Duboni i Malom Orašju, selima kod Mladenovca i Smedereva, na današnji dan prije godinu dana stradalo je devetoro i ranjeno 12 mladih ljudi.

Uroš Blažić, optužen za teško ubistvo, čeka suđenje u pritvoru.

Nešto poslije 22 časa i 30 minuta 4. maja prošle godine, dan poslije zločina u OŠ “Vladislav Ribnikar”, u Malom Orašju su ubijeni Nemanja Stevanović, Lazar Milovanović, Marko Mitrović, Aleksandar Milovanović, Nikola Milić. Nekoliko minuta kasnije, u susjednom selu, Duboni, ubijeni su Milan i Kristina Panić i Dalibor Todorović. Teško ranjeni Petar Mitrović iz Malog Orašja preminuo je pedeset dana kasnije u bolnici, prenosi RTS.

U jutarnjim satima 5. maja, u Grošnici kod Kragujevca uhapšen je osumnjičeni za masovno ubistvo Uroš Blažić, koji je u trenutku zločina imao nepunu 21 godinu.

Optužnicom protiv Blažića obuhvaćeni su i njegov otac R. B., ujak G. G. i brat od ujaka B. G. Pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 23. maj u Višem sudu u Smederevu.

Dvije žrtve bile su maloljetne. Najmlađa je imala 14, a najstarija 25 godina. Neki od ranjenih još se nisu u potpunosti oporavili.

U Malom Orašju, teško su ranjeni Miloš Jovanović (23), Jovan Ranković (21) i Nemanja Ilić (20), a lakše Aleksa Đorđević (21) i Nikola Mitrović (19).

U Duboni su teško povrijeđeni Nevena Vujić (19) i Ivan Ivković (16) iz Dubone i Andrijana Mitrović (17) i Anđela Stevanović (17) iz Malog Orašja, koje su se te večeri zatekle u Duboni.

Teške povrede pretrpjeli su i Jovica Stevanović (52), Milomir Mijailović (56) i njegov brat od strica Predrag (54). Lakše je povrijeđen Milan Pešić (32) iz Velike Krsne.

Godišnji pomen žrtvama održan je u subotu, 27. aprila.

Na godišnjicu masovnog ubistva, porodice, prijatelji i građani okupljaju se na mjestu stradanja mladića u Ravnom Gaju, u Malom Orašju.

Nedaleko od tog mjesta, na terenu FK Ravni Gaj, održava se komemorativni program.

Biće prikazan polučasovni dokumentarni film, pod nazivom “Nebeska družina”.

Održaće se i recital, a nakon toga i memorijalni turnir u fudbalu. Turnir će biti humanitarnog karaktera.

RTS večeras na Prvom programu, od 21 čas i 10 minuta, emituje dokumentarni film “Oni nisu inicijali”, autorke Sanje Dragićević Babić i novinarke Ane Pendić Stanković.

Regulatorno tijelo za elektronske medije pozvalo je pružaoce medijskih usluga da i na godišnjicu masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje zatamne ekrane, odnosno obustave program u trajanju od jednog minuta, u 22.32, sa tekstom “3. i 4. maj 2023. Pamtimo”.