Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“: Dan kad je sve stalo

    1 mesec pre 317 pregleda Izvor: N1/RTS/pobjeda.me

Danas se obilježava godišnjica tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i održava komemoracija žrtvama nezapamćenog zločina kada je tada trinaestogodišnji K.K. ubio devet đaka i čuvara. Ubijeni su Ana Božović, Sofija Negić, Mara Anđelković, Andrija Čikić, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Adriana Dukić i čuvar Dragan Vlahović.

Učenik sedmog razreda Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu K. K. pucao je iz pištolja na obezbjeđenje škole, nastavnicu i učenike. Na licu mjesta ubijeno je osam učenika i radnik obezbjeđenja, dok je još jedna teško ranjena djevojčica kasnije podlegla povredama. Maloljetnik je sam pozvao policiju i predao se. Privedeni su njegovi roditelji.

Vijest o pucnjavi na Vračaru, u školi u centru Beograda proširila se brzo i uznemirila sve građane Srbije. Roditelji, prijatelji djece koja idi u ovu školu počeli su da se okupljaju ispred ulaza ne bi li saznali nešto o svojoj djeci. Nažalost, neki od roditelja primili su tog 3. maja tragičnu vijest da im je dete ubijeno.

Ulaz škole u narednim danima postao je mjesto okupljanja gdje su građani odavali poštu stradalima, palili svijeće, donosili cvijeće, igračke i ostavljali poruke za ubijene.

Mediji u regionu i svijetu prekidali su programe i izvještavali o ovom događaju.

Društvo je bilo u stanju šoka, a onda se naredne noći, između 4. i 5. maja, dogodilo novo masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju, gdje su takođe izgubljeni mladi životi.

Školska godina ranije je završena, a početak nove bio je u znaku sjećanja na ubijenu djecu.

U susret prvoj godišnjici masovnog ubistva OŠ “Vladislav Ribnikar” objavila je na svom sajtu “In memoriam“ posvećen nastradalim učenicima i radniku obezbjeđenja.

– Kada su prvi put došli u Ribnikar, kao prvaci, bili su radoznali i ponosni što kreću u školu. Tada smo im obećali da ćemo ih učiti i naučiti. Obećali smo da ćemo ih iz Ribnikara ispratiti kao tinejdžere, sigurne, slobodne i spremne za ono što ih u nastavku života čeka. Obećali smo da ćemo ih čuvati. I jesmo ih učili. I jesmo ih čuvali. Nismo ih sačuvali. Oprostite nam što nismo uspjeli da ispunimo dato obećanje… – navodi se, između ostalog, na sajtu škole.

„Buđenje“

Povodom godišnjice masovnog ubistva organizovan je program „BUĐENJE“ koji počinje u 8:40 sati u Ulici Kralja Milutina, gdje će se okupiti porodice ubijenih, rođaci, prijatelji, građani…

Građani će tokom cijelog dana moći da ostavljaju cvijeće, da pale sveće i upisuju se u knjigu sjećanja u prostoru određenom za to.

Dio Ulice Kralja Milutina, od Njegoševe do Krunske, nazvan je „Prostor tišine“ i biće zatvoren od ujutro do 19:30 sati.

Komemorativni dan, kako je saopštio Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra, označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije.

Čine ga, kako je navedeno, prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mjestu zločina, Forum koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posljedica masovnog ubistva i završni muzičko-scenski program, kao izraz kolektivne tuge i početak izgradnje odnosa povjerenja i povezanosti među građanima Srbije.

U 8:41 sati mediji u Srbiji će prekidom programa obilježiti minut ćutanja, kao i 4. maja u 22:32 sati, kao sjećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.

U periodu od devet do 19 sati, u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posljedica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podijele svoja razmišljanja i prijedloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Od devet do 19 sati na za ovu priliku postavljenim ekranima u Tašmajdanskom parku biće prikazivan video-kolaž sjećanja na Bojanu, Anu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Andriju, Adrianu, Angelinu i Dragana.

U 20 sati će u Tašmajdanskom parku početi završni muzičko-scenski program uz direktan televizijski prenos u realizaciji Radio-televizije Srbije, kako bi se građani udružili u zajedničkom sjećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti.

Prostorno-likovna instalacija u Ulici Kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

Program komemoracije nastao je u saradnji užeg veća Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva 3. maja 2023. u Beogradu i porodica žrtava, a uz podršku predstavnika Vlade Republike Srbije i Grada Beograda koji su objedinjeni u Radnoj grupi za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.