Gogić: Dojenje i trudnoća su faktor zaštite od karcinoma dojke

    9 mjeseci pre 1388 pregleda Izvor: AntenaM

U Crnoj Gori godišnje od raka dojke oboli oko 350 žena, od kojih svaka treća izgubi bitku sa bolešću, a oko 70 odsto oboljelih ima rani karcinom koji se, u većini slučajeva, može izliječiti.

Na tu temu razgovarali smo sa ginekologom Igorom Gogićem, koji je kazao da se karcinom dojke javlja u starijoj životnoj dobi.

“Postoje faktori genetske predispozicije za određene karcinoma, pa samim tim i za karcinom dojke, takođe postoje i spoljni riziko faktori kao što su pušenje, stres, zračenje, nezdrav život, koji služe kao dodatni okidači da se razbude faktori genetske predispozicije”, naveo je Gogić.

Karcinom dojke se, kako je kazao Gogić, javlja poslije četrdesete godine.

“U zadnje vrijeme smo svjedoci da imamo dosta mlađih žena koje obole od karcinoma dojke, ali mislim da je to više posljedica činjenice da je razvijen sistem primarne zdravstvene zaštite pa se karcinom ranije otkriva, u ranijem stadijumu. Više nemamo zapuštene stadijume karcinoma, uglavnom ih otkrivamo u premalignoj fazi i to je razlog što se na niži nivo spustila starosna grupa pacijentkinja koja obolijeva od karcinoma”, kazao je Gogić.

Dojenje i trudnoća su faktor zaštite od karcinoma dojke, smatra Gogić.

“Karcinom dojke je najčešći karcinom kod žena, kako u razvijenim tako i u manje razvijenim dijelovima sveta. Tu je nažalost genetika ključni faktor. Žena koja ima predispoziciju ako nije rađala ako nije dojila to je još dodatni faktor, ako puši to je još dodatni faktor, ako živi stresno takođe. Potrebno je voditi zdrav život – izbjegavanje stresa, zdrava ishrana i bavljenje fizičkim aktivnostima”, naveo je Gogić.

Ultrazvuk dojki potrebno je odraditi jednom u dvije godine, savjetuje Gogić.

“Pregled je najbolja preventiva. Žena sama sebi može da odradi pregled. Obratiti pažnju kako izgledaju bradavice, da li su dojke simetrične. Ako bilo kakve promjene primijeti, treba da se obrati ginekologu”, zaključio je Gogić.

Podsjetimo oktobar se, kao Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke, obilježava u mnogim zemljama širom svijeta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost karcinoma dojke i podigla svijest o značaju zdravih oblika ponašanja u prevenciji karcinoma dojke, kao i značaju ranog otkrivanja i mogućnostima pravovremenog započinjanja liječenja osoba oboljelih od ove maligne bolesti.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6015 pregleda