Google slavi 25. rođendan – štošta nam je omogućio, pa i da se ovaj tekst sam napiše

    9 meseci pre 500 pregleda Izvor: rts.rs

Prije tačno 25 godina, 4. septembra 1998. doktoranti Stanford univerziteta Sergej Brin i Lari Pejdž osnovali su preduzeće Google u Menlo parku u Kaliforniji. Osnovan je kao kompanija koja je trebala da unaprijedi i komercijalizuje algoritam za pretraživanje koji su razvili. Usput je promijenio svijet u kojem živimo, uključujući i ovaj tekst – napisao ga je četbot, a uredio čovjek.

Google osnovan 1998. godine, donio je mnoge inovacije i promjene u načinu na koji koristimo internet. Evo šest najznačajnih stvari koje je Google unio u svijet digitalnih tehnologija u posljednjih 25 godina.

Pretraživanje informacija

Google je revolucionarizovao način na koji pretražujemo i nalazimo informacije na internetu. Njegov algoritam rangiranja, baziran na PageRank tehnologiji, omogućio je korisnicima da dobiju relevantne i korisne rezultate brže nego ikada prije.

Google Maps

Lansiran 2005. godine, Google Maps je promijenio način na koji se orijentišemo i planiramo putovanja, bilo da je riječ o lokalnim destinacijama ili međunarodnim putovanjima.

Android operativni sistem

Google-ov mobilni operativni sistem “Android” započeo je svoj život 2008. godine i od tada se razvio u najpopularniji operativni sistem na svijetu, donoseći revoluciju u mobilnoj industriji.

Google Drive

Ova usluga za skladištenje i deljenje dokumenata bazirana na cloud (oblak) tehnologiji omogućava korisnicima da čuvaju, dijele i grupno rade na dokumentima, tabelama i prezentacijama.

Google Asistent

Vještačka inteligencija koja korisnicima omogućava da upravljaju svojim uređajima glasovnim komandama, postavljaju pitanja, kontrolišu svoj dom i mnogo drugih funkcija.

Vještačka inteligencija i mašinsko učenje

Google je bio na čelu inovacija u oblasti vještačke inteligencije i mašinskog učenja. Pomoću svojih algoritama, kompanija je unaprijedila osnovne usluge, kao što su pretraživač i prevodilac.

Takođe, “Deep mind”, firma koju je Google kupio, postavila je nove standarde u oblasti mašinskog i dubinskog učenja (deep learning), pogotovo sa svojim programom “AlphaGo” koji je pobijedio svjetskog šampiona u misaonoj igri Go, o čemu je snimljen i dokumentarni film.

“TensorFlow”, otvorenog koda, postao je jedan od najpopularnijih alatki za razvoj vještačke inteligencije u istraživačkoj zajednici. Ovim dodatkom, doprinos Googlea vještačkoj inteligenciji i mašinskom učenju stoji rame uz rame sa ostalim revolucionarnim proizvodima i uslugama koje je kompanija predstavila za 25 godina postojanja.