Grad od 9 miliona stanovnika pretvaraju u karantin, situacija alarmantna!

  • 1 mjesec pre
  • 113 pregleda
  • Izvor: mondo.me

U kineskom gradu Vuhanu, u kojem su zabilježeni prvi slučajevi novog koronavirusa, biće zatvorene sve saobraćajne i transportne mreže.

Građanima je savetovano da ne nepuštaju grad, javili su danas državni mediji.

Autobuski, podzemni, trajektni i međugradski saobraćaj biće obustavljen, a aerodrom i železnička stanica biće zatvoreni za sve putnike u odlasku od sutra, 23. januara, u 10 časova po lokalnom vremenu.

Vlasti su zamolile građane da ne napuštaju grad bez preke potrebe, prenosi Rojters.

Broj žrtava novog koronavirusa u Kini porastao je na 17, dok je broj obolelih porastao na 540, saopštili su danas zvaničnici.

Virus se iz Vuhana proširio na druge kineske gradove, poput Pekinga, Šangaja, Makaa i Hongkonga, a slučajevi su potvrđeni i u SAD, na Tajvanu, Južnoj Koreji i Japanu.

Kineske su vlasti danas potvrdile i da se u samo jednom danu broj mrtvih gotovo udvostručio, a do sada su sve žrtve zabeležene u provinciji oko Vuhana.

Dva su slučaja registrovana i u Hongkongu.

hongkong koronavirus virus

Izvor: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Novi virus spada u istu grupu koronavirusa koji uzrokuju teški akutni respiratorni sindrom (SARS).

Vuhan

Vuhan Izvor: Tanjug/AP Photo/Dake Kang

U globalnoj epidemiji te bolesti 2002. i 2003. godine umrlo je gotovo 800 ljudi. Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem.

Neki naučnici tvrde da novi virus možda nije smrtonosan kao SARS ali se o njemu trenutno jako malo zna – nije poznato njegovo poreklo ni koliko se lako širi među ljudima.

Međutim, ppotvrđeno je da se prenosi s čoveka na čoveka.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.