Grad prije vremena obrao voćnjake

    1 mjesec pre 1001 pregleda Izvor: dan.co.me

Nakon što su sniježne padavine i slana uništili vrtove u pljevaljskim selima na većoj nadmorskoj visini, prije dva dana grad je ozbiljno ugrozio i voćnjake u selima na nižoj nadmorskoj visini. Na udaru grada našla su se sela u Mjesnoj zajednici Potkovač, gdje su se voćnjaci zabijeljeli od grada.

Veće količine grada su pale u selima Puzići i Kosovi, dok je u drugim selima grada bilo ali ne u tim količinama, kazao je predsjednik MZ Potkovač Vasilije Drobnjak uz pojašnjenje da grada nije bilo samo jedan, već više dana. On je pojasnio da je grad obilno padao u subotu, 30. maja, ali da ga je bilo i prethodnih dana.

Ozbiljne padavine grada su bile 29. maja na području Pomenići i dijela sela Brekinja – rekao je Drobnjak i naglasio da je još uvjek rano govoriti o pričinjenim štetama.

Grada je, prema našim saznanjima, bilo i na teritoriji MZ Šula, ali kako na ovom području nema ozbiljnijih voćnjaka, štete su pričinjene u vrtovima. S druge strane, doznali smo da su gradonosni oblaci zaobišli sela Rađevići, Glisnicu i Brvenicu, a da je grada bilo u manjim količinama u Bukovici. Mještani pomenutih sela strahuju da će grada biti narednih dana i da bi mogao totalno uništiti voćnjake.

Dosad je je sve dobro kada su u pitanju šljive, jabuke i kruške. Ali je prilično hladno i grad sve češće pada. Proteklih dana grad je padao u manjim količinama ali još uvijek nije nanio neke ozbiljnije štete, što ne znači da neće – ističu iz Savjeta MZ Bukovica.

U lokalnoj upravi kažu da grad stvara velike probleme seoskom stanovništvu, ali da jače padavine nanose štete ne samo za ovu godinu već i za naredne godine.

Obilan grad uništava ovogodišnji rod ali i rodne grane, tako da voćari trpe štetu i za naredne godine – kažu u lokalnoj upravi.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6046 pregleda