„Granit 2023“: Pred građanima Srbije migovi, helikopteri, oklopna vozila…

    5 meseci pre 382 pregleda Izvor: rts.rs
Foto: Ministarstvo odbrane i vojska Srbije

Vojska Srbije prikazaće danas na aerodromu u Batajnici novu opremu i vještine svojih pripadnika.

Prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“ prisustvovaće državni vrh na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a priliku da pogledaju prikaz sposobnosti i izloženo naoružanje imaće i građani. 

Ovaj prikaz upriličen je povodom Dana Vojske Srbije, koji se obilježava 23. aprila u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

„Granit 2023“ – pred građanima migovi, helikopteri, oklopna vozila

Više od pet hiljada pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i 2.300 sredstava među kojima i više od 60 letjelica na zemlji i u vazduhu, građani će imati priliku da vide u subotu na Aerodromu „Milenko Pavlović“. Pored migova i helikoptera Mi-35m i H-145m u akciji, biće izložena oklopna vozila iz razvoja i modernizovani PVO sistemi. O detaljima prikaza osposobljenosti VS „Granit 2023“ za RTS je govorio pukovnik Dragan Mrdak, komandant 98. vazduhoplovne brigade.

Pukovnik Dragan Mrdak pozvao je građane da u subotu prisustvuju prikazu. Ulaz je slobodan, a program će trajati od devet do 15 časova.

Prema njegovim riječima, građani će imati priliku da vide široku lepezu letačkog programa čiji glavni dio počinje u 11 časova.

Mrdak je naveo da će se program sastojati od prikaza sekvenci osposobljenosti Vojske Srbije – specijalnih jedinica, helikopterskih jedinica do lovačke avijacije i defilea vazduhoplova na kraju svečanosti.

Naglasio je da će građani u subotu moći da vide novouvedena sredstva naoružanja i vojne opreme, među kojima su helikopteri Mi-35m i H-145m. Takođe ćemo videti modernizovane avione Mig-29. U letačkom programu i u statičkom prikazu biće i modernizovani avion „orao“, dodao je pukovnik Dragan Mrdak.

Govoreći o sredstvima na zemlji koje bi mogle posebno da budu zanimljive gledaocima, Mrdak podseća da će biti izloženo 2.300 sredstava, među kojima su sredstva kopnene vojske koja se nalaze u sastavu specijalnih jedinca, ali i sredstva iz razvoja iz grupacije odbrambene industrije.

Ukazao je na to da će ove godine prvi put biti izložena neka sredstva iz razvoja, kao što su oklopna vozila „zastava M-20 MRAP“ i „bov OT M-21“, modernizovani raketni sistem PVO „kub-M“ i modernizovani laki prenosni sistem „šilo“.

Mrdak napominje da se kapije aerodroma rijetko otvaraju za posjetioce ali, kako kaže, to znači i pilotima jer je to prilika da se svi uvjere kako je Vojska Srbije opremljena i osposobljena.