Grom udario i u spomenik

    3 godine pre 1178 pregleda

U PROTEKLA DVA MJESECA NEVRIJEME PRIČINILO DOSTA ŠTETE U PLJEVALJSKOM KRAJU

U junu i julu bilo je dosta kišnih dana u pljevaljskom kraju, ali i nevremena tokom kojeg su udari groma pričinili znatnu štetu. U tom periodu zabilježeno je sedam požara na stambenim i poslovnim objektima, u nekoliko slučajeva izazvanih udarom groma. Prema podacima Službe zaštite i spasavanja, u selu Strahov Do udar groma izazvao je požar u seoskoj školi. Intervencijom mještana i vatrogasaca požar je lokalizovan, ali će se najvjerovatnije morati graditi novi objekat. Najvjerovatnije od posledica udara groma u selu Prenćane je izgorela kuća Mila Rondovića. Pretpostavlja se i da je udar groma početkom jula izazvao požar u vikendici u selu Boljanići, koja je u vlasništvu porodice Borović.

Grom je udario i u spomenik podignut poginulima u bunama i oslobodilačkim ratovima do 1918. godine u selu Bobovo. Oštećen je gornji dio spomenika, ali je obilježje obnovljeno zahvaljujući donaciji pljevaljskog privrednika Slaviše Svrkote, porijeklom iz Bobova.

– I prije dvije godine grom je oštetio spomenik, ali su oštećenja sanirana. Čim sam čuo da je spomenik oštećen, odlučio sam da doniram novac za obnovu. O spomenicima herojima iz perioda buna i ratova za oslobođenje i ujedinjenje Srba danas se slabo vodi računa, pa sam zbog toga bio svjestan da je neophodno što prije završiti posao obnove ovog obilježja – kazao je Svrkota.

U bukovičkom selu Čardak grom je pogodio u stoljetno stablo lipe, koje se nalazi u centru sela, a ispod kojeg se okupljaju mještani prilikom određenih seoskih dogovora. I u ovom slučaju intervenisali su pljevaljski vatrogasci.

Srećom, ni u jednom slučaju od udara groma nije bilo ljudskih žrtava, a nisu stradala ni stada, kao što je često bio slučaj ranijih godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PV Informer
%d bloggers like this: