Guše se u prašini, ali nemaju popust na ugalj

    3 godine pre 1096 pregleda
Rajko Palibrk

RUDNIK UGLJA OVE GODINE NIJE OMOGUĆIO PLJEVALJSKIM DOMAĆINSTVIMA DA KUPE OGREV PO NIŽOJ CIJENI

Dosad je bila praksa da Rudnik uglja svake godine u toku proljećnih i ljetnjih mjeseci daje popust na cijenu uglja od deset odsto, ipak to se ove godine nije desilo. Tokom prošle godine, u vrijeme popusta, tona uglja koštala je nepunih 53 eura, dok je puna cijena iznosila 58 eura. Ove godine cijena uglja dostigla je iznos od 60, 98 eura, jer je Vlada uvela akcizu na isti. Na taj način ugalj je skuplji nego u vrijeme popusta za oko 8 eura po toni. Istini za volju, u Rudniku su ove godine uveli besplatani prevoz uglja na udaljenosti do pet kilometara, ali tu povoljnost ne mogu da koriste stanovnici rudarskih naselja Šula i Gradac, koji su udaljeni 34 ili 20 kilometara od Pljevalja. Istu povoljnost ne mogu da koriste ni mještani okolnih sela. Posebno su pogođeni penzioneri koji imaju izuzetno niska primanja, a njih je 591 koji prima penziju od 125 eura, pa im popust od deset odsto po toni mnogo znači.

– Popusta ove godine nije bilo, ali je omogućen besplatan prevoz na udaljenosti do pet kilometara – rečeno je „Danu” u Rudniku uglja.
Kada je u pitanju povoljnost sa prevozom, poznato je da se ona mnogo ne koristi, jer privatni prevoznici uz uslugu prevoza vode računa da kupcima ne dovoze prašinu, kamen ili takozvanu bakulju. S druge strane, vozači rudničkog prevoza dovoze ono što im se u Rudniku natovari, a često se dešava da se od jedne tone uglja odbaci i do jedne petine. U takvim prilikama ukidanje popusta na cijenu uglja, a davanje besplatnog prevoza kupcima u gradskoj zoni, tumači se kao želja Rudnika uglja da se izbace privatni prevoznici, a nikako da se pomogne lokalnom stanovništvu.
– Očekivali smo od Rudnika da za pljevaljsko stanovništvo da mnogo veći popust na cijenu uglja od deset odsto, a Rudnik je ukinuo i postojeći popust. Vjerovali smo da Pljevljaci zaslužuju znatno jeftiniji ogrev, ako već imaju tu nesreću da udišu prašinu iz kopa Rudnika uglja. Nažalost, u Rudniku tako ne razmišljaju i na sceni je samo trka za profitom – kaže predsjednik Opštinskog odbora SNP-a Rajko Palibrk. 

On je pozvao poslovodstvo rudnika da razmisli na koji način može da pomogne lokalnom stanovništvu.

– U Pljevljima se sve teže živi. Svjedoci smo da naši penzioneri jedva kupuju ogrev za izuzetno duge i teške zime. Ukidanje popusta na cijenu uglja nije popularna mjera. Posebno što Rudnik uglja na teritoriji pljevaljske opštine proda par hiljada tona uglja sa popustom, što nikako nije veći gubitak od 20 hiljada eura. To su mrvice za Rudnik uglja, a za pljevaljske penzionere ili one porodice koje imaju niska primanja značajna sredstva – tvrdi Palibrk.

Ne treba zaboraviti da Rudnik prodaje ugalj za široku potrošnju, odnosno ugalj za domaćinstva, po cijeni od 60, 98 eura, dok za potrebe Termoelektrane isporučuje ugalj po cijeni od 24 eura sa tendencijom pada cijene do 18 eura. Cijena uglja za potrebe Termoelektrane zavisi od kvaliteta. S druge strane, cijena uglja za široku potrošnju je fiksna.

Izvor: Dan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: