Guteres: Svijet se kreće ka multipolarnom poretku, potrebna reforma Savjeta bezbjednosti UN

    3 meseca pre 242 pregleda Izvor: tanjug.rs

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je da se ne odustaje od napora usmjerenih na uspostavljanje mira u Ukrajini. „Ne smijemo usporiti naše napore u borbi za mir, pravedan mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom“, rekao je Guteres na opštoj debati Generalne skupštine UN.

foto: twitter

On je istakao da su svijetu hitno potrebni ukrajinski prehrambeni proizvodi, kao i ruska hrana i mineralna đubriva da bi se stabilizovala tržišta i obezbjedilo sigurno snabdijevanje.

„Neću odustati od svojih napora da to postignem“, naveo je Guteres.

Prema njegovim riječima, svet se ubrzano kreće ka multipolarnom svjetskom poretku nakon što je neko vreme bio unipolaran posle Hladnog rata.

Guteres je ocijenio da je to dobro jer, kako je naveo, „otvara nove mogućnosti za pravičnost i ravnotežu u međunarodnim odnosima“.

Generalni sekretar je, međutim, istakao da sama multipolarnost ne može da garantuje mir.

„Multipolarnom svijetu su potrebne jake i efikasne multilateralne institucije“, rekao je Guteres, navodeći da je zbog toga potrebna reforma Savjeta bezbednosti UN i ostalih međunarodnih institucija da bi mogle uspješno da rješavaju savremene probleme.

Guteres je ocijenio da se svijet sve više približava „velikom rascijepu“ u ekonomskim i finansijskim sistemima i trgovinskim odnosima.

Napominje da je zbog toga potrebna promena „međunarodne finansijske arhitekture“ da bi bila zaista univerzalna i da bi služila kao globalna sigurnosna mreža za zemlje u razvoju koje imaju ekonomske probleme.