Gvozdenović: Vlada da ne krije koliko koštaju bivši funkcioneri  

    2 sedmice pre 250 pregleda Izvor: PV Informer

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Vladu Crne Gore i premijera da obezbijede transparentnost trošenja javnog novca, odnosno da se pobrinu da se ne kriju od javnosti troškovi naknada koje primaju bivši funkcioneri. 

„CDT je uputio zahtjeve za slobodan pristup informacijama Generalnom sekreterijatu Vlade Crne Gore i ministarstvima, tražeći detalje o naknadama koje su bivši funkcioneri primali nakon prestanka funkcije u periodu od marta 2016. do septembra 2023. godine.  Svega šest ministarstava je dostavilo informacije sa spiskom javnih funkcionera i naknadama koje su primili po prestanku funkcije. Odnosno, detalje o naknadama za bivše funkcionere dostavili su Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, dok je Ministarstvo javne uprave dostavilo samo informacije o naknadama za funkcionere koji su ostvarili to pravo nakon 2022. godine“, saopštila je Milena Gvozdenović, zamjenica izvršnog direktora CDT-a

Prema dostavljenim podacima, navedenih šest resora potrošilo je više od 1,1 miliona eura na naknade bivšim funkcionerima, u okviru posljednjih sedam i po godina.

„Naravno, ovaj iznos je samo vrh ledenog brijega s obzirom na činjenicu da nemamo podatke o naknadama za funkcionere ostalih ministarstava“, ističe Gvozdenović.

Ona ukazuje da je pet ministarstava djelimično odobrilo njihov zahtjev, izostavljajući informacije o izdvajanjima za funkcionerske naknade, dok od šest ministarstava uopšte nijesu dobili tražene podatke.

Zanimljivo je, dodaje Gvozdenović, da su pojedina ministarstva kao obrazloženje za nedostavljanje informacija o naknadama po svim godinama navodila sajber napad na Vladinu informatičku infrastrukturu koji se dogodio 2022. godine, zaštitu podataka o ličnosti…  

Naglašava da Ministarstvo energetike i rudarstva nije imalo isplata po ovoj osnovi u analiziranom periodu, jer je u pitanju novoformirani resor.

„Međutim, ovo ministarstvo je ispoštovalo Zakon o slobodnom pristupu informacijama i u roku odgovorilo na naš zahtjev. Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je odgovorilo u roku i uputilo zahtjev Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine na dalje postupanje, jer je taj resor pravni sljedbenik Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma“, ističe Gvozdenović. 

Ona naglašava da je Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore dostavio rješenja o ostvarivanju prava na naknadu nakon prestanka funkcije javnim funkcionerima koje je izabrala, imenovala ili postavila Vlada Crne Gore, ali ne i iznose koji su im isplaćivani, pojašnjavajući da to podrazumijeva sačinjavanje nove informacije, odnosno da Generalni sekretarijat ne vodi takvu vrstu evidencije. 

„CDT očekuje da Vlada Crne Gore demonstrira drugačiji pristup u odnosu na svoje prethodnike kada je u pitanju transparentnost trošenja novca i uspostavi nove prakse rada u skladu sa zakonom propisanom obavezom proaktivne transparentnosti. Izostanak odgovora na naše zahtjeve za slobodan pristup informacijama svakako ne predstavlja dobar manir rada na početku mandata Vlade“, poručila je Gvozdenović.