Habek: Ako mora, Njemačka zakonski nameće štednju gasa

    1 sedmica pre 87 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

Evropi, zbog ruskog rata u Ukrajini i trgovinskog rata Zapada sa Kremljom, prijeti nestašica gasa. Njemački ministar privrede Robert Habek (Habeck) je stanovništvo i privredu već pozvao na štednju energenata, a potom nagovjestio i zakonske restrikcije.

„Ako ne uspjemo da povećamo rezerve, moraćemo da pribjegnemo mjerama štednje, ako bude potrebno, i zakonske,“ rekao je Habek u jednoj emisiji televizije ARD.

Upitan može li to da se odnosi na obaranje praga minimalne temperature u stanovima, ministar je rekao da se vlada još nije bavila tim pitanjem. „Bacićemo pogled na sve relevantne zakone.“

foto: Marijan Murat/dpa

Skladišta gasa u Njemačkoj su trenutno na sa 56 odsto kapaciteta, iznad prosjeka za ovo doba godine, ali premalo u nesigurno vrijeme.

„Ne možemo da dočekamo zimu sa 56 odsto. Skladišta moraju biti puna,“ rekao je Habek.

On je ponovio da je stanje ozbiljno, ali i da snabdjevanje za sada nije pod znakom pitanja, kao i da privreda i građani treba odmah da počnu sa štednjom struje i gasa.

Ruski Gasprom je ove nedelje značajno redukovao isporuku gasa Njemačkoj preko gasovoda Sjeverni tok 1. Habek je to opisao kao „prepoznatljiv šablon u ponašanju diktatora i despota“ i pokazivanje mišića zapadnim saveznicima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: