Habek: Gas je u Njemačkoj sada deficitarna roba

    5 dana pre 105 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

Njemačka je u četvrtak proglasila drugi stepen uzbune u snabdjevanju gasom, reagujući na smanjenu isporuku iz Rusije i tako se pripremajući za moguću potpunu obustavu. „Gas je od sada u Njemačkoj deficitarna roba,“ rekao je ministar privrede Robert Habek (Habeck).

„Mada tržište još može da pokrije tražnju i skladišti višak, stanje je ozbiljno, a zima će doći,“ rekao je Habek. „Promašaji iz prošlosti su nas doveli u nevolju.“

foto:  Michael Kappeler/dpa

Od kako je Rusija u februaru napala Ukrajinu, Njemačka grozničavo nastoji da se oslobodi zavisnosti od ruskih energenata, prije svega gasa.

Habekovo ministarstvo je proglasilo alarm, stepen iznad ranog upozorenja. Pri najvišem stepenu, država istupa sa planom distribucije gasa prioritetnim korisnicima.

U zaštićene potrošače, izmneđu ostalog, spadaju domaćinstva, bolnice, ustanove za njegu, policija i vatrogasne službe.

Ako racionisanje postane neophodno, vlasti prema usvojenom planu isključuju ili smanjuju isporuku pojedinim industrijskim i drugim velikim potrošačima.

„To ne bi trebalo da se desi, u najboljem slučaju nikada,“ rekao je Habek. „Naravno, ne mogu da isključim mogućnost da uslovi postanu takvi, ali to nije scenario na kom radimo, naprotiv.“

Sadašnje stanje podrazumjeva poremećaje u snabdjevanju gasom ili potrošnju koja izaziva probleme u isporuci. Kako je Habek rekao, zastoja još nema.

Vlada je novi potez povukla sedam dana posle drastičnog smanjenja isporuke iz Rusije. Gasprom od tada kroz gasovode pušta 40 odsto kapaciteta. Njemačka je pod prvim stepenom uzbune još od kraja marta.

Isto u četvrtak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odbacio optužbe da Rusija zavrtanjem slavine pokazuje mišiće i za smanjenu isporuku okrivio zapadne sankcije i otežano servisiranje gasovodnih instalacija.

„Ruska Federacija ispunjava svoje obaveze,“ rekao je Peskov agenciji Interfaks i dodao da promjena obima isporuke nije politički motivisana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: