Havista: Bilo bi dobro da lokalni izbori budu istog dana kad i parlamentarni

    2 godine pre 368 pregleda Izvor: vijesti.me

Parlamentarni Odbor za reformu izbornog zakonodavstva trebalo bi što prije da počne da radi, poručio je ministar vanjskih poslova Finske, Peko Havista i dodao da bi bilo dobro da lokalni izbori budu održani istog dana kad i parlamentarni.

On je, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem, rekao da bi Finska, koja trenutno predsjedava Savjetom Evropske unije (EU), željela da nove države započnu pregovore sa EU.

„Podržavamo da Sjeverna Makedonija i Albanija počnu pregovore, da vidimo da li možemo da ubijedimo i druge članice po ovom pitanju. Takođe, da se nastave razgovori sa Crnom Gorom i Srbijom“, rekao je Havista novinarima u Vili Gorica .

Kako je naveo, vladavina prava, sloboda medija i razvoj građanskog društva su veoma bitne stvari u razgovorima sa EU.

„Smatramo da EU predstavlja najboljeg partnera za države Zapadnog Balkana. Na Zapadni Balkan gledamo kao na nešto što je u samoj Evropi, a ne van, i on ima svoju ulogu u razvoju Unije”, kazao je Havista.

Peko Havista, Srđan Darmanović
Peko Havista i Srđan Darmanović(Foto: gov.me)

On je rekao da se nadaju da će što prije početi da radi parlamentarni Odbor za izborne reforme.

“Bilo bi dobro da se opštinski izbori održe istog dana kada i parlamentarni. To su pitanja od ključne važnosti za vladavinu prava iz naše perspektive”, istakao je Havista.

On je dodao da Crna Gora i Finska imaju dosta zajedničkog i da mogu još da pojačaju saradnju.

Darmanović je kazao da Finska i Crna Gora imaju izuzetno dobre odnose i da ta država snažno podržava integraciju Zapadnog Balkana u EU, kako na političkom, tako i na ekspertskom nivou.

On je zahvalio Finskoj, što je i kroz aktuelno predsjedavanje Savjetom EU, glasan zagovornik najuspješnije politike Unije – politike proširenja.

„U tom kontekstu, sa Havistom sam razmijenio mišljenja o izazovima i budućnosti EU, sa akcentom na održanje kredibilnosti ove politike kroz nastavak evropske integracije regiona. U tome nam je nastavak čvrste podrške predsjedavajuće Finske višestruko značajan”, dodao je Darmanović.

On je ukazao na važnost priključivanja Crne Gore radu Evropskog centra izvrsnosti za suprostavljanje hibridnim prijetnjama, sa sjedištem u Helsinkiju koji je, kako su ocijenili, od suštinske važnosti za zajedničko djelovanje u pravcu stabilnijeg i bezbjednijeg okruženja.

Srđan Darmanović
Srđan Darmanović(Foto: gov.me)

Darmanović je kazao da su na sastanku razmotril brojne potencijale za snaženje sveukupne međudržavne saradnje, u domenima ekonomije, turizma, unutrašnjih poslova, kulture, nauke i jačanja ugovorno-pravne baze.

Kako je dodao, posebno je zadovoljan činjenicom što je ostvarena saradnja Univerziteta Crne Gore sa institucijama visokog obrazovanja iz Finske kroz evropske programe saradnje i razmjene Tempus i Erasmus Mundus.

“Saglasili smo se da je kvalitet međudržavnih odnosa vidljiv posebno u oblasti energetike, što potvrđuje i činjenica da je finska kompanija Fortum Corporation u konzorcijumu sa Elektroprivredom Crne Gore prvorangirana na Javnom pozivu za davanje u zakup zemljišta u svojini države, na lokalitetu Briska Gora, na kome će se graditi solarne elektrane”, rekao je Darmanović.

On je rekao da su na sastanku konstatovali da će čarter avio linija Helsinki – Tivat, koja već bilježi umjereno, ali konstantno, povećanje broja posjeta finskih turista u Crnoj Gori, predstavljati dodatan impuls intenziviranju saradnje u domenu turizma.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 19 . januar

18. januara 2022. 22:56

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32855 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14325 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13728 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13426 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12576 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12224 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11891 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11779 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10801 pregleda
%d bloggers like this: