Hodorovski: Naftne sankcije više štete EU nego Rusiji

    11 meseci pre 190 pregleda Izvor: B92; Politiko

Mihail Hodorovski, protivnik režima ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je da naftne sankcije Rusiji više štete EU, nego zemlji kojoj su namijenjene.

Bivši najbogatiji čovjek Rusije i prvi čovjek nekadašnjeg ruskog naftnog giganta, kompanije Jukos, istakao je da je EU ili trebalo da obezbjedi alternativno snabdjevanje prije nego što je uvela embargo ili da razmotri sasvim drugi pristup, kao što je uvođenje carina na ruske energente, a ne uvođenje potpune zabrane, te da bi, da je tako postupila, „Evropa Ukrajini mogla da kupi više oružja“, navodi evropski portal Politiko.

Ilustracija: Shutterstock/Novikov Aleksey

„U ovom trenutku energetske sankcije štete Evropi, a ne Rusiji. To je bilo i ostalo moje gledište. Šta zaboga, radite“, izjavio je Hodorovski u Briselu na dvodnevnim sastancima sa zvaničnicima EU i drugima, koje je organizovao istraživački centar GLOBSEC sa sedištem u Bratislavi, prenosi Politiko.

Hodorkovski je proveo 10 godina u zatvoru pod optužbom da je izbjegavao plaćanje poreza, a potom je vodio kampanju za promovisanje demokratije i ljudskih prava u Rusiji kroz svoju organizaciju Otvorena Rusija, navodi Politiko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: