Hronologija autobuskih nesreća u Crnoj Gori

    8 meseci pre 441 pregleda Izvor: vijesti.me

U Crnoj Gori u proteklih 25 godina dogodilo se nekoliko autobuskih nesreća sa velikim brojem poginulih i povrijeđenih osoba.

U udesu autobusa, 4. aprila 2004. godine, sa đacima iz Bugarske, koji je sletio u rijeku Lim, na dionici puta od Bijelog Polja do Gostuna, stradalo je 12 đaka koji su se vraćali sa ekskurzije u Crnoj Gori.

Spasilačke ekipe, građani Bijelog Polja u noći tragedije iz hladnog Lima spašavali su djecu, nastavnike…

U centru Bijelog Polja je napravljen i spomenik – “12 ruža za 12 đaka”, a u znak sjećanja na preminulu djeci iz bugarskog grada Svištova.

I 23. jun 2013. godine upisan je kao jedan od najtragičnijih datuma nakon što se u Platijama, sa mosta Grlo u kanjon Morače, sunovratio rumunski autobus sa turistima iz te zemlje.

U tragediji je poginulo 19 osoba, dok je 28 zadobilo teške povrede. Nakon istrage, tužilaštvo je utvrdilo da je uzrok nesreće bio ljudski faktor – vozač autobusa je vozio 81 na sat što je bilo gotovo dvostruko više od dozvoljene brzine.

Platije su bile i mjesto tragedije 12. avgusta 1998. godine kada je autobus iz Beograda sletio u kanjon Morače na 20-ak kilometara od Podgorice. Tada je poginulo 20 putnika, a 17 je povrijeđeno.

Prije 22 dvije godine dogodila se i autobuska nesreća na putu Podgorica -Cetinje u mjestu Meterizi, kada je 6. avgusta 2001. godine u sudaru šlepera i minibusa poginulo je 11 osoba, dok je njih šestoro zadobilo teže ili lakše povrede.

Tada je utvrđeno da je vozač, iz Križevaca u Hrvatskoj, šleperom prešao u suprotnu traku i direktno udario u minibus…

U autobuskoj nesreći koja se prije dva dana desila u mjestu Obzovica, na putu Cetinje – Budva stradale su dvije osobe, teže povrede zadobilo je devet osoba, dok je još najmanje desetak putnika prošlo sa lakšim povredama.