Husein-pašina džamija u Pljevljima (VIDEO)

    3 sedmice pre 1462 pregleda Izvor: AntenaM

Husein-pašina džamija u Pljevljima, jedan od najljepših objekata islamske kulture na ovim prostorima, a prošle godine obilježila je 450 godina postojanja.

Davne hiljadu petsto i neke, visoki službenik Otomanskog carstva Husein-paša Boljanjić, kao dug zavičaju odlučio je da izgradi džamiju.

Gradnja je završena 1569. i do danas, sa svojim minaretom koji spada među najviše na Balkanu, ostala jedan od prepoznatljivih simbola grada.

Od 1961. džamija je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore kao kulturno dobro prvog reda i uvrštena je u kulturnu ponudu naše zemlje. Urađeni su veoma zahtjevni radovi na njenoj sanaciji, a izgradnjom zida oko dvorišta vraćen joj je autentičan izgled.

“Džamija je danas zadržala funkciju koju je imala i prije 450 godina, a to je funkcija reprezenta ne samo islamske kulture, već i onoga sa čim Pljevlja i Crna Gora mogu da se ponose: jedinstva, međusobne ljubavi i saosjećanja. Džamija danas najviše služi u svrhu vjerskih obreda. Međutim, sa ovim jubilejom pokušaćemo da pošaljemo poruku da džamija nije samo izgrađena za tu namjenu, te da je ona u stvari centar zbivanja, ne samo u islamskoj zajednici, već možemo reći i u gradu. To je objekat kojim počinje svakodnevni život muslimana i završava se jedan dnevni ciklus“ – naglasio je imam Kadribašić.

Husein-pašina džamija podignuta je po planovima neimara Hajrudina koji je gradio i čuveni mostarski Stari most.

“Husein pašina džamija jedina je tog tipa i stila izgradnje na ovom prostoru. Građena je kao reprezentativni objekat islamske arhitekture tog vremena. Džamija koja je sama po sebi monumentalna i predstavlja objekat koji bi trebalo da služiti kao centralni vjerski objekat ne samo u gradu, već i u ovom regionu sjeverne Crne Gore imala je za cilj da označi početak razvoja jednog grada“ – napomenuo je imam Kadribašić.

Husein-pašina džamija je kvadratne osnove. Iznad ulaza je trijem koji drže četiri mermerna stuba i natkriven je sa tri velike kupole.

Unutrašnji prostor džamije osvijetljen je sa 25 prozora, a kupola je bogato dekorisana arabeskama. Zidovi su kameni. U enterijeru je šestougaoni mihrab, ukrašen geometrijskim motivima, a izdvajaju se i četiri bogato ukrašene polukupole u uglovima. Džamija je sačuvana u gotovo izvornom obliku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: