I DANAS KATASTROFALNI PODACI SA MJERNE STANICE – NE IZLAZITI VANI BEZ PRIJEKE POTREBE

    1 godina pre 684 pregleda Izvor: PV Informer

I u utorak uz gustu maglu sa Mjerne stanice u Gagovića imanju zabilježene veoma visoke koncentracije PM10,PM2,5 I Sumpor dioksida veoma opasne po zdravlje ljudi.

Tako su koncentracije PM 10 čestica u 1 sat posle pola noći bile 10 puta većih vrijednosti od zakonom dozvoljenih 50 mg-m3 da bi jutros u 10 časova bile nešto više od 7 puta veće od zakonom dozvoljenih.

Takođe i koncentracije još opasnijih PM 2,5 čestica su tokom noći u 23 sata dostigle vrijednost od 465,5mg-m3 da bi u 10 časova jutroz imale vrijednost od 339.gmg-m3 što predstavlja koncentracije izuzetno opasne za zdravlje građana Pljevalja.

U toku jučerašnjeg i današnjeg dana zabilježene se i veoma visoke koncentracije Sumpor dioksida.

Neke od mjera koje bi trebalo POSLUŽITI NADLEŽNIM SLUŽBAMA :

  • Redovno, tačno i blagovremeno informisanje građana o kvalitetu vazduha u gradu. Neophodno je redovno i tačno obaveštavati javnost putem svih sredstava javnog informisanja o stanju kvaliteta vazduha na dnevnom nivou. Nužno je navesti jasne mere zaštite stanovništva u danima kada su stanovnici suočeni sa velikim zagađenjem vazduha. 
  • Zaštita dece i mladih. U danima kada postoji ekstremno zagađenje vazduha doneti meru o privremenom zatvaranju vrtića i škola koje rade u ugroženim delovima gradova. 
  • Zaštita osetljivih kategorija stanovništva, ali i zdravih osoba. Redovno informisanje građana o dozvoljenim aktivnostima stanovništva i zdravstveni saveti u danima kada je visoko zagađenje vazduha. Neophodno je da institucije na gradskom i nacionalnom nivou daju jasne i precizne upute putem dostupnih sredstava javnog informisanja o dozvoljenim aktivnostima starijih osoba, trudnica, dece, osoba koje pate od hroničnih plućnih ili srčanih oboljenja, ali i zdravih osoba.  

“Godišnja stopa prijevremene smrtnosti koja je povezana sa izlaganjem zagađujućim česticama je 10-60 puta veća od smrtnosti usljed saobraćajnih nezgoda ili 2-20 puta veća od smrtnosti usljed bolesti digestivnog sistema u Crnoj Gori”, kazali su iz Centra za zdravstvenu ekologiju Instituta.

Posebne reakcije nadležnim opštinskih službi i dalje nema, iako im lokalni mediji, posebno lokalni javni emiter stoji na raspolaganju.Nema ni realizacije poslova u saradnji sa Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine oko postavljanja video bimova za on lajn praćenje rezultata sa mjerne stanice u užem dijelu grada.

Pitanje je koliko je i postavljanje klizališta na otvorenom u skladu sa uputama mjerodavnih službi da se posebno rizične grupe što manje zadržavaju na otvorenom u vrijeme visokih koncentracija štetnih materija u vazduhu.

Takođe je pitanje zašto opštinske službe ne finansiraju nabavku zaštitnih maski i distribuiraju ih školskim ustanovama u gradu kao i obezbjeđivanje bolje edukacije djece o načinima zaštite od posledica štetnih uticaja na zdravlje djece kao najrizičnije grupe stanovništva.

Zašto je zaštita stanovništva od posledica zagađenja tabu tema i zašto se toliko malo čini za zaštitu stanovništva ?

Najnovije vijesti

Počeo Ramazan

13. aprila 2021. 06:21

Prognoza vremena – 13. april

12. aprila 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20049 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8285 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7471 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7388 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7246 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7038 pregleda
%d bloggers like this: