I opremu „rudara“ koji su provalili u depo Višeg suda pronašli u Botunu

    9 meseci pre 372 pregleda Izvor: vijesti.me

Dio alata i rukavice koji su, najvjerovatnije koristili “rudari” koji su provalili u sudski depo, pronađeni su juče u Botunu, saznaju Vijesti.

Prema istim informacijama, ti dokazi otkriveni su širom pretragom terena na kom je nedavno zaplijenjen i kombi koji su koristili.

Provala u sudski depo primijećena je 11. septembra, kada su nadležni najprije utvrdili da je neko “samo” ispreturao dokaze. Međutim, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom iz Njegoševe ulice broj 12…

Prvi krupni trag u tom slučaju – kombi koji su koristili osumnjičeni, policajci su pronašli 13. septembra. Dan kasnije i stan u podgoričkom naselju Zabjelo, gdje im je navodno bila baza…

U dosadašnjoj istrazi, kojom rukovodi podgoričko Osnovno državno tužilaštvo, osumnjičeno je najmanje devet osoba, među kojima je i jedna ženska osoba.

Istražitelji su utvrdili da je ona, koristeći falsifikovana dokumenta, iznajmila prostor u suterenu zgrade u Njegoševoj ulici, odakle je prokopan 30 metara dug tunel do sudskog depoa.

U međuvremenu, istražitelji su dobili preliminarne nalaze vještačenja tragova pronađenih u tom i stanu na Zabjelu, tunelu, sudskom depou i zaplijenjenom kombiju.

Nakon što su im stigli DNK tragovi, počelo je upoređivanje sa lokalnim i bazama policija regiona.

U međuvremenu, policijski inspektori pregledaju na stotine sati snimaka sa nadzornih kamera, kako bi utvrdili da li su se i s kim osumnjičeni sastajali u danima priprema za upad u prostoriju u kojoj se čuvaju dokazi za najteža krivična djela.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da su osumnjičeni najvjerovatnije strani državljani, ali da je poslodavac gotovo sigurno neko iz domaćih organizovanih kriminalnih grupa.

Ministar pravde Marko Kovač nedavno je saopštio da je iz zgrade suda odneseno 19 komada vatrenog oružja…

Stručnjaci poručuju da se bez detaljnog popisa, odnosno komisijskog zapisnika o dokazima koji su u toj prostoriji bili prije krađe, ne može utvrditi šta je sve nestalo, odnosno koji su dokazi kontaminirani…

“Vijestima” je nekoliko advokata saopštilo da će taj slučaj neminovno proizvesti brojne negativne posljedice, koje će na koncu rezultirati obustavom krivičnih postupaka, oslobađanjem optuženih za najteža krivična djela, ali i brojnim zahtjevima za odštetu…