I privatnici rade PCR i to za 80 eura

    3 meseca pre 567 pregleda Izvor: vijesti.me

Testiranje na koronavirus, odnosno PCR test, odnedavno se može uraditi i u privatnoj laboratoriji u Podgorici, i to za 80 eura.

Privatna zdravstvena ustanova “MojLab”, osnovana krajem avgusta, objavila je juče da osim seroloških i brzih testova, rade i PCR analize, čiji se rezultati dobijaju za 24 sata.

Vlasnik novootvorene ustanove je Milan Mijović, dok je direktorica Najdana Gligorović Barhanović, donedavno direktorka Centra za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku u Kliničkom centru (KC).

U međuvremenu, Institut za javno zdravlje (IJZ) poslao je više od 1.000 uzoraka za Njemačku na analizu. Iz IJZ su u ponedjeljak saopštili da je ogroman priliv materijala na obradu doveo do toga da oko 1.300 uzoraka čeka analizu i da je to situacija u kojoj su se našli i početkom jula, kada je oko 2.000 uzoraka analizirano u Njemačkoj.

PCR analize rade se od početka godine samo u IJZ, čiji su kadrovski i tehnički kapaciteti opterećeni, a otvaranje nove laboratorije u KC najavljeno je za oktobar.

Ima li pravila za saradnju IJZ i privatnih ustanova?

Iz IJZ su ranije apelovali na privatnike koji imaju PCR aparat da pomognu u javno-zdravstvenom odgovoru na epidemiju koronavirusa, ali do privatno-javnog partnerstva nije došlo.

Iz jedne od laboratorija koje posjeduju ovu mašinu “Vijestima” su ranije kazali da imaju aparat za PCR dijagnostiku i informacioni sistem za kodiranje pacijenata, ali da nijesu razgovarali o mogućoj saradnji sa nadležnima.

“Možda bi se uključili, pod uslovom da dobijemo uzorke i da Institut vodi evidenciju pozitivnih i preuzme dalji tretman i evidenciju kontakata. Sve je to još nedefinisano, pravila moraju biti precizna i poštovati se”, kazali su tada.

Brojne kategorije stanovništva, kao što su putnici u međunarodnom saobraćaju, nisu mogle mjesecima da plate PCR test i urade ga kod privatnika ili IJZ. Pojedini pomorci plaćali su i po 450 eura za ovaj test dubrovačkoj klinici “Marin Med” i to preko istoimene zdravstvene ustanove čije je sjedište u Kotoru.

Laboratorije IJZ juče su među analiziranih 953 uzorka otkrile 230 slučajeva kovida-19.

Iz Podgorice je 79 novopozitivnih, Berana 42, Nikšića 25, Kotora 22, Bara 14, Cetinja 12. Iz Budve je osam novih slučajeva novog koronavirusa, Ulcinja i Andrijevice po sedam, Bijelog Polja šest, Herceg Novog četiri, Tivta dva, dok je po jedan zabilježen u Plavu i Petnjici.

“Od poslednjeg presjeka prijavljena su tri smrtna ishoda kod kovid-19 pozitivnih pacijenata iz Podgorice, Pljevalja i Nikšića, koji su rođeni 1962,1948. i 1958. godine, liječenih u KC i Opštoj bolnici u Nikšiću. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna iznosi 117, a od početka godine 126”, saopšteno je iz IJZ.

Prijavljen je oporavak kod 72 pacijenta, pa broj aktivnih slučajeva kovida-19 iznosi 2.401.

Na bolničkom liječenju juče je bilo 209 osoba. Iz KC je saopšteno da se u toj ustanovi liječe 33 pacijenta sa koronavirusom.

“Sedam pacijenata je životno ugroženo od kojih je jedan intubiran i priključen na mehaničku ventilaciju, dok su četiri na neinvazivnoj ventilaciji, a dva na visokim dozama kiseoničke potpore”, saopšteno je iz KC.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6967 pregleda