I proteklog dana Pljevljaci konstantno udisali zagađen vazduh

    1 godina pre 218 pregleda Izvor: PV Informer

Tokom čitavog proteklog dana zagađenost vazduha u Pljevljima bila je od 2 do 4 puta veća od zakonom dozvoljenih vrijednosti, iako u tom vremenenskom periodu nije bilo guste magle.

Ipak najveće zagađenje je zabilježeno u vremenskom intervalu od 6-13 časova i od 19-00 časova. Najveće koncentracije PM 10 čestica zabilježene su u 22 sata i iznosile su 213.5 mikro grama po metru kubnom. Najveće koncentracije još opasnijih PM 2,5 čestica su zabilježene u 22 sata i iznosile su 187,5ug/m3.

Vazduh u jutarnjim satima 7. januara takođe je opterećen sa povećanim koncentracijama štetnih materija, koje su dva puta veće od zakonom propisanih, uz značajno prisustvo magle i uz temperaturu od -3.6 stepeni celzijusa, zabilježenu nešto posle 7 sati.

Navedena prekoračenja štetnih materija u vazduhu iznad Pljevalja iako i dalje značajno urušavaju zdravlje ljudi dugotrajnim izlagađem zagađenju, bila su daleko manja u odnosu na nekoliko prvih dana nove godine, kad su Pljevlja u svijetu bila lider po visini zagađujućih materija u vazduhu.