Ibrahimović: Bez BS neće biti moguće formiranje evropske i stabilne Vlade

    12 meseci pre 436 pregleda Izvor: CdM

Lider Bošnjačke stranke i nosilac liste te partije na izborima 11. juna, sa sloganom “Jasno je!”, Ervin Ibrahimović, u intervjuu portal CdM kazao je da je stabilna, građanska, evropska Vlada nasušna potreba Crne Gore, jer naši građani i naš evropski put ne smiju biti ničiji taoci.

Ibrahimović tvrdi – Bošnjačka stranka upečatljivo raste, te da tome svjedoči svakog dana.

Lider Bošnjačke stranke u intervjuu CdM kaže da će Bošnjačka stranka na ovim izborima osvojiti više mandata nego do sada i da će biti nezaobilazan faktor za formiranje evropske, građanske i stabilne Vlade koja je Crnoj Gori prijeko potrebna.

Za Vladu Dritana Abazovića kaže da će biti istorijska i zapamćena po spajanju nespojivog, ali i po iznenada pruženim, a propuštenim šansama na evropskom putu.

“Vjerujem da će građani prepoznati ko je zaslužan za prvo, a ko za drugo”, poručuje Ibrahimović.

Vjerujete li da će izbori 11. juna donijeti raspodjelu snaga koja će viditi ka formiranju stabilne Vlade?

Ibrahimović: Prvo i najvažnije, izbori 11. juna će konačno, nakon više odlaganja, vratiti u ruke naših građana kao jedinih koji na to imaju pravo – odluku o tome kakva Crna Gora treba da bude u budućem periodu, kakvu vlast žele naši građani i koga žele kao svoje predstavnike na mjestima odlučivanja.

Stabilna, građanska, evropska Vlada je nasušna potreba Crne Gore, jer naši građani i naš evropski put ne smiju biti ničiji taoci.

Uz nespornu činjenicu da je zadnje tri godine obilježila politička nestabilnost, bitno je naglasiti da je, ipak, u tom periodu, u najizazovnijim trenucima Crna Gora pokazala izuzetnu demokratsku zrelost, jer je način tranzicije vlasti nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, kao i primopredaja predsjedničke funkcije 2023. godine potvrdila da postoje demokratski kapaciteti u ovom društvu – da je vlast promjenljiva, da se ona mijenja na izborima, a ne na ulici i da je priznavanje rezultata izbora dokaz zrelosti, a ne slabosti kako se to godinama unazad smatralo.

Ovi izbori su značajno drugačiji, od svih ranijih. Nema više vječitih prijatelja ni vječitih neprijatelja, svi su sa svima na neki način bili u koaliciji, zvanično ili nezvanično.

Drago mi je što su se moje kolege iz drugih partija opredjelile da umjesto podizanja nacionalnih tenzija predju na ekonomiju i obećanja građanima koja se tiču životnog standarda, jer je vrijeme da prestanemo da pričamo o onome što nas razdvaja i da počnemo da radimo na onome što nas spaja.

Bošnjačka stranka se raduje svakoj dobroj ideji i biće podrška svakom ekonomskom i privrednom projektu koji donosi stabilan ekonomski i privredni rast države i boljitak našim građanima, uz insistiranje na tome da za nas istinski boljitak znači – da prosječna zarada jednako raste i u Gusinju i u Tivtu, i u Pljevljima i u Kotoru, i u Rožajama i u Herceg Novom, i u Bijelom Polju i u Baru…

O napretku Crne Gore moći ćemo da govorimo čista srca tek kada jednako budu napredovali sjever i jug, kada prosječna plata bude skoro ista u svim gradovima Crne Gore, kada država bude pomagala privrednike i investitore, prema tome kakve su njihove ideje a ne kome su politički bliski.

Izvjesno je da će ovi izbori dovesti do ukrupnjavanja političke scene Crne Gore, time će biti krupnija i politička odgovornost svih nas koji budemo ostvarili parlamentarni status.

Vjerujem da to ukrupnjavanje može olakšati sastavljanje Vlade, a o tome kakva će Vlada biti prerano je govoriti.
Crnoj Gori su ovi izbori bili neophodni da bi dobila stabilnu Vladu sa jasnim prioritetima, koja je u stanju da te prioritete i ispuni.

Da li će je dobiti zavisiće od stepena državne odgovornosti najvećih političkih subjekata i načina na koji oni “vide” stabilnost Crne Gore.

Koliko mandata očekujete da će BS imati u novom sazivu Parlamenta?

Ibrahimović: Bošnjačka stranka će 11.juna ostvariti najbolji rezultat od svog osnivanja. Već dugo, od izbora do izbora, bilježimo konstantan trend rasta čime nam građani potvrđuju da smo svojim radom i djelovanjem opravdali i zaslužili njihovo povjerenje.

Ta podrška se upečatljivo povećava tokom ove izborne kampanje, što nas posebno raduje, ali nas i dodatno obavezuje, jer nam se uključuju novi članovi i simpatizeri, veliki broj mladih ljudi iskazuje želju da učestvuje u našoj izbornoj kampanji, a svakodnevno nam se pridružuju nezadovoljni birači drugih partija, koji u nama prepoznaju oslonac, sigurnost i stabilnost kako za sebe i svoje porodice tako i za Crnu Goru.

Zato sa sigurnošću tvrdim – Bošnjačka stranka upečatljivo raste jer tome svjedočim svakog dana.

Na ovim izborima osvojićemo više mandata nego do sada i bićemo nezaobilazan faktor za formiranje evropske, građanske i stabilne Vlade koja je Crnoj Gori prijeko potrebna.

Predizborni slogan BS “Jasno je”. Šta je jasno i konstanta programa BS? Sa čim nema kompromisa?

Ibrahimović: Jasno je da su euroatlantske integracije konstanta u Programu i u djelovanju Bošnjačke stranke od njenog osnivanja. Jasno je da jedino Bošnjačka stranka u svojem djelovanju konstantno insistira na ravnomjernom regionalnom razvoju.

Jasno je da smo uvijek bili faktor stabilnosti Crne Gore. Jasno je da nema kompromisa ni sa kim ko želi da naruši građanski karakter Crne Gore.

Jasno je da je Bošnjačka stranka kao jedini autentični zastupnik bošnjačkog naroda u Crnoj Gori – jedini siguran oslonac svojem narodu, a iskreni zagovornik stabilne države u kojoj su svi građani jednaki u dostojanstvu i pravima, bez obzira kojem se Bogu mole i kojoj partiji pripadaju.

Jasno je da je naša konstanta zalaganje za djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu, autentično predstavljanje u državnom i lokalnim parlamentima, srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne i lokalne vlasti.

Jasno je da je naša konstanta borba za unaprjeđenje institucionalne saradnje sa dijasporom i iseljenicima, prilagođene potrebama očuvanje njihovog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta kao i jačanju državnog patriotizma.

Sa ove distance, kako je funkcionisala Vlad Dritana Abazovića, je li mogla uraditi više?

Ibrahimović: Niko ne može poreći da je ideja inkluzivnosti i povezivanja nepovizivih političkih subjekata, vječitih političkih protivnika oko jasno zacrtanog zajedničkog cilja – ubrazavanja evropskih integracija, pomirenja i očuvanja građanskog karaktera Crne Gore, bila iskorak kakav je bio neophodan Crnoj Gori nakon decenija podjela i nepremostivih razlika.

Nažalost, cilj koji nas je okupio nije ostvaren, jer se pokazalo da nismo svi sa istim prioritetima ušli u tu Vladu, iako smo ih javno zajedno proklamovali.

Zato će ta Vlada biti istorijska i zapamćena po spajanju nespojivog, ali i po iznenada pruženim, a propuštenim šansama na evropskom putu.

Vjerujem da će građani prepoznati ko je zaslužan za prvo, a ko za drugo.

O učincima Vlade u tehničkom mandatu – a ova Vlada će ući u istoriju i po tome što je tri puta više vremena provela u tehničkom mandatu, nego u redovnom, objektivno se može govoriti iz različitih uglova. Zbog čega je tehnički mandat trajao ovoliko dugo – vjerujem da su svi shvatili.

Kako smo funkcionisali nakon što je Vladi izglasano nepovjerenje? Onako kako smo i ušli u ovu Vladu – neko iskreno pokušavajući da predano radeći učini sve što može biti dobro za građane, da ubrzava, pokreće, mijenja na bolje, u interesu građana bez velike pompe i reklame.

S druge strane, neki su pravili populističke i reklamne poteze, po sistemu “drži vodu dok majstori odu”. U nekim projektima su majstori otišli toliko brzo, da voda nije držala ni do predstojećih izbora.

Ono što mogu da tvrdim sa sigurnošću je, da smo kolega Adrović i ja, svaki dan proveden u ovoj Vladi posvećeno radili i direktne i konkretne benefite od niza uspješnih projekata na kojima smo radili osjetio je veliki broj građana Crne Gore.

Hoćete li nakon izbora, ukoliko vam bude ponuđeno, ulaziti u neku vrstu političkog aranžmana sa Evropom sad?

Ibrahimović: Bošnjačka stranka kao partija evropskog centra i članica Evropske narodne partije (EPP), sebe vidi kao dio političkih snaga i demokratskih struktura koja podupiru i promovišu vrijednosti slobode, demokratije, pravne države, poštovanja temeljnih ljudskih i manjinskih prava, porodičnih i tradicionalnih vrijednosti, ravnopravnosti žena i muškaraca, solidarnosti, socijalnog staranja i tržišne ekonomije.

Bošnjačka stranka će svoja politička partnerstva zasnivati na bliskosti u političkim idejama, ciljevima, zalaganjima i međusobnom uvažavanju, sa svim demokratskim strankama, pokretima i grupacijama.