IDD: Višak državne administracije višedecenijski problem, partije državu vide kao plijen

    1 mesec pre 125 pregleda Izvor: facebook - IDD

Višak državne administracije u Crnoj Gori je višedecenijski problem za koji se još uvjek ne nazire rešenje. Evropska komisija je prethodnih godina u svojim izvještajima više puta naglašavala problem preglomazne I neefikasne državne administracije, podsjetili su iz NVO „Inicijativa direktne demokratije“.

„Strategije reforme javne uprave u proteklih dvadeset godina nisu dale rezultate. Nije došlo do smanjenja zaposlenih u javnom sektoru , taj broj se čak I povećao. Iz ministarstva javne uprave, digitalnog društva I medija, sopšteno je da je broj zaposlenih u državnoj upravi krajem 2020. godine bioza 8% veći nego 2017. i iznosio je 42193 zaposlena. Prema ovim podacima više od četvrtine ukupno zaposlenih radi u državnoj upravi“, ukazuju iz IDD.

Napominju da je, u decembru 2020. godine prilikom formiranja Vlada Crne Gore, premijer Zdravko Krivokapić saopštio da će se zalagati za transformaciju partitokratskog sistema u meritokratski, optimizaciju kadrova I troškova, kao I profesionalizaciju službeničkog sistema.

„Umjesto 18 ministara, tri potpresjednika Vlade I premijera , koliko je imala prethodna Vlada, odlučeno je da nova Vlada ima 12 ministara, potpresjednika I premijera (što je bio značajan pomak). Iako je premijer najavio promjene , osim smanjenja broja ministara nije napravljen neki značajan pomak .Broj zaposlenih u administraciji I dalje je rastao . Političke partije su zaposlile brojne nove svoje kadrove „po dubini“, a nije došlo do otpuštanja starih. Skoro godinu dana kasnije, pod politčkim pritiskom, najavljena je rekonstrukcija Vlade. Umjesto da se dodatno smanji broj ministarstava I smanji broj zaposlenih, predlaže se povratak na 18 ministarstava. Partije su zauzele mjesta po “dubini”, a preopterećenu administraciju su dodatno opteretile svojim partijskim kadrovima. Ni to nije bilo dovoljno. Partije žele još funkcija“, navode iz IDD.

Prema nekim procjenama troškovi bruto plata naše administracije na godišnjem nivou su preko 400 miliona eura. Švajcarska , država koja ima vise od 8 miliona stanovnika I teritorijalno je tri puta veća od Crne Gore , ima sedam ministara, predsjednika I kancelara. U njenoj administraciji je zaposleno 38 000 lica.

„Da li će Crna Gora ikada dobiti odgovornu vlast, koja će stati na kraj povećanju državne administracije? Ako je Švajcarskoj dovoljno 7 ministara i 38 000 službenika , zašto Crnoj Gori ne bi bilo dovoljno takođe 7 ministara i manje od 20 000 službenika? Zašto se to ne bi moglo regulisati ustavom kako se to ne bi mijenjalo svakom promjenom vlasti?Nedostaje političke volje da se riješi ovaj ozbiljan problem. Rješavanje viška zaposlenih i optimizaciju državne uprave koja je neophodna neće da pokrene nijedna politička partija jer državu očigledno vide kao plijen i sredstvo za zapošljavanje svojih članova i na taj način za jačanje stranačke baze. Nažalost, stvarne reforme moraće da sačekaju neke odgovornije ljude koji će interes države staviti iznad interesa partije“, smatraju iz NVO „Inicijativa direktne demokratije“.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27748 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11947 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11889 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11301 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10665 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 10064 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9525 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9300 pregleda
%d bloggers like this: