Igra prestola: Dejana Svićevića „uozbiljio“ Rudar

    2 meseca pre 935 pregleda Izvor: pvportal.me

Ako Rudar ništa nije uradio za crnogorski fudbal makar do sada, sasvim slučajno prije nekoliko dana, uradio je veliku stvar na koju će, klubu iz Pljevalja mnogi biti zahvalni.

Rudar je uozbiljio predsjednika Fudbalskog saveza Crne Gore Dejana Savićevića.

Da vam je neko, prije par godine rekao da će Rudar biti toliko važan u životu jednog o najboljih fudbalera svih vremena, rekli bi da je to nemoguće. Međutim prije par dana, za sada, jedini predsjednik FSCG od obnavljanja nezavisnosti, rekao je:

Malo sam se trgao kada smo izgubili udruženje trenera centar, jer je Zoran Mijović ranije počeo sa lobiranje, a ja nisam ozbiljno shvatio tu grupaciju, sve dok nisam dobio poruku da je Rudar podržao mog protivkandidata. Tada smo i mi počeli da lobiramo i radimo kampanju.

Koliko je ovo bilo cinično i genijalno prosudite sami, ali ono što je najzanimljivije u čitavoj priči, zašto je od svih klubova pomenuo Rudar?

Pomenuo je Rudar u smislu da se radi o nekom malom klubu iz provincije, koji misli da je jak, pa eto želi njega i njegovu veličinu da sruši. Cijenimo mi to što Savićević ima dobro mišljenje o sebi, ali 12 seniorskih pehara iz energetskog centra Crne Gore, koji daje trećinu bruto nacionalnog dohotka države valjda nešto vrijedi. Vrijedi i napomenuti i to da je novcem od kompanija koje privrijeđuju u Pljevljima finansiran najmanje pljevaljski sport. Takođe vrijedi napomenuti da su te kompanije promijenile reljef grada, a da ne pričamo o aerozagađenju, jer se na kašičicu ulagalo u ekološke rekonstrukcije, pa da ne pričamo koliko je zbog svega toga obezvrijeđena lična imovina Pljevljaka. Da ne pričamo koliko je ostalo duga pljevaljskoj opštini neplaćanjem koncesija i poreza i nagomilavanjem duga iz godine u godinu uz prećutnu saglasnost tadašnje Poreske uprave, pa o tome da je 20 godina iz pljevaljske opštine, makar po MONSTAT-u otišlo preko 15.000 ljudi. I sve to kako bi u prostorijama FSCG ljeti upalili klimu da ih hladi, a da se struja ne uvozi… Zbog toga to ironično pominjanje Pljevalja i svega iz ovog grada pomalo ide na žulj, nama koji smo ipak ostali ovdje i koji sebe smatramo lokalpatriotama.

Valjda će Rudar sam odgovoriti na ovu prozivku, koja može biti i drugačije protumačena.

Naravno da ima jedan broj Pljevljaka koji podržavaju Savićevića, međutim, prema informacijama, do kojih smo mi došli, sadašnja uprava Rudara ne. U civilzovanom svijetu je normalno da ljudi imaju različita mišljenja i sigurno neće niko ljudima koji su uz Savićevića zabraniti ulazak na stadion. To bi Savićević morao da zna jer je obišao svijet, razgovarao sa ozbiljnim ljudima i velikim ne samo fudbalskim imenima. Svako ima parvo na svoj izbor i svoje mišljenje.

Ono što nije normalno ova izjava aktuelnog predsjednika FSCG pokazuje da se on lično poistovjetio sa funkcijom koju obavalja. Nazivanje Udruženja trenera srednje regije grupacijom je poražavajuće za sve trenere u Crnoj Gori, kao što su bile poražavajuće ne baš prijatne opaske trenerima na sjeveru, njegovog prijatelja trenera, u sklopu lobiranja. Tako je Jezero iz Plava, bukvalno imalo najviše glasova, jer je jedan od trenera iz ovog kluba glasao za Vojislava Došljaka, koji poržava Savićevića. Ono je što aktuelni predsjednik FSCG prećutao je da je “grupacija sa sjevera”, kao Savićević naziva trenere, glasala bez predhodno održane sjednice i da je čovjek zadužen za ženski fudbal, bio uzdržan suprotno stavu klubova. Da ga je, naprasno, podržalo FK Jedinstvo iz Bijelog Polja koje je u veoma teškoj situaciji, a da ne pominjeno glas FK Borac iz Bijelog Polja, FK Polimlje iz Murina, Petnjice…

Ne želeći da ulazimo u lične odnose, Branka Brnovića i Dejana Savićevića, cijepati pred kamerama nečiju fotografiju ne samo da nije uobičajeno, već se to u civilizovanom svijetu smatra osnovnom nekulturom, kao što se gađanje čašama iz kafića u Budvi, kolone sa ljudima koji su različitog seksualalnog opredjeljenja, smatra homofobijom, koju je prećutalo 90% medija u NVO u Crnoj Gori jer se radi o Deju.

Naravno da se svakome može desiti da pogriješi, pa i da ne zna da je mikrofon uključen, pa ispali rafal psovki pred nekoliko stotina djece, kada je otvaran teren sa vještačkom travom u Pljevljima, prije utakmice kadeta Rudara i Crvene Zvezde. Međutim prošlost se ne može izbrisati prostim cijepanjem fotografija, ne može se zaboraviti vrijeđanje novinara, prijetnje novinarima, zabranjivanjem jednom dnevnom listu da prati utakmice reprezentacije… kao ni magične partije u dresu Budućnosti, Crvene Zvezde, Milana, reprezentacije Jugoslavije.

Pokušao je Savićević da eventualne promjene na čelu Saveza pripiše političkim dešavanjima, ali nevješto, dajući primjer Sutjeske i nedavnih izbora u gradu podno Trebjese. Svi oni koji malo bolje znaju stanje u fudbalu znaju o čemu se radi tako da je izabrao loš primjer i sebe predstavi kao moguću političku metu.

Na kraju pitamo zašto je sve manje u Savezu onih fudbalera iz Crne Gore, koje su igrali u reprezentaciji, koji su igrali Ligu šampiona, koji su bili idoli navijača i čije su se majstorije prepričavale.

Kaluđerović: Trudio se gotovo cijeli savez da on bude jedini kandidat…ali…Trudili su se i mnogi drugi, zna Savićević koji i kakvi

Jovan Kaluđerović, kandidat za predsjednika FSCG, kazao je u saopštenju za medije da mu je zadovoljstvo se takmiči „sa fudbalskom, sportskom legendom naše države“, ali da bi sportska reputacija i društveni status koji ima trebalo „da ga obavezuje da ono što saopštava bude zasnovano na činjenicama i da odgovara onome što se desilo“.

„Desilo se i dešava se da na sve načine pokušava da bude jedini kandidat za predsjednika, očigledno svjestan da samo tako može da bude na čelu saveza još jedan mandat“, naveo je Kaluđerović.

On smatra da Savićević koristi resurse FSCG, organe i tijela suprotno propisima, te da se trudio da bude jedini kandidat.

„Pokušao je da iskoristi vjerovatno neustavnu, ali sigurno nedemokratsku odredbu člana 30 Statuta FSCG da je potrebna podrška najmanje 1/4 delegata za kandidata (12 delegata). Na razne, manje ili više nesportske i nezakonite načine sakupio je 28 potpisa (od 45 delegata koliko broji Skupstina). Trudio se gotovo cijeli savez da on bude jedini kandidat… ali… Trudili su se i mnogi drugi, zna Savićević koji i kakvi“, istakao je Kaluđerović i naveo nekoliko primjera.

„Izvršni odbor FSCG je donio odluku da delegate za Skupstinu predlažu klubovi koji će se takmičiti u sezoni 2021/2022 i da odluke moraju dostaviti najkasnije 7. juna 2021. Isti je rok i za predaju kandidature za predsjednika. Samo dan ranije, 6. juna, odigrane su uzvratne utakmice baraža za Telekom 1. CFL, pa se noć pred isticanje roka saznalo koji klub delegira koliko delegata. 24 časa za izbor delegata!?“.

Navedena odluka Izvršnog odbora je „nezakonita i zato što je suprotna Statutu FSCG, član 28 tačka 4“, u kojem stoji da “za Izbornu Skupštinu delegati mogu predložiti kandidata za predsjednika FSCG namjanje 20 dana prije sjednice Skupštine” , navodi Kaluđerović i konstatuje da je „rok trebalo da bude 10. jun. a ne 7. jun“.

„Simpatično je da Savićević kao fenomen gleda na zakonito predlaganje delegata. Dobijena ovlašćenja na prevaru (za podršku Savićeviću) ukinuta su kroz zakonitu proceduru. Znam da to teško pada, ali navikavajte se… Sve organizacije koje su birale delegate morale su u zapisnike da konstatuju da njihov delegat mora da glasa za Savićevića, odnosno Došljaka, Vučelića ili Đurovića. Delegat može da glasa za koga on smatra da treba, u suprotnom ne bi iste delegirali već bi pisanim putem završili izbore“, ističe Kaluđerović, uz napomenu da je skratio tekst, a ima „toliko interesantnih činjenica“.

On je naveo da je nakon što je predao kandidaturu, a verifikaciona komisija konstatovala, generalni sekretar Đurđevac poslao dopis da mu nedostaju dva dokumenta, dokaza.

„Prvi – dokaz da nijesam suspendovan ili isključen iz FSCG. FSCG od mene traži dokaz koji samo FSCG može da izda. Smiješno ili? Drugi – dokaz… o nepostojanju podataka o osuđivanosti lica. Tražio sam podatak od nadležnog organa i dobio informaciju da fizička lica ne mogu da dobiju isti jer je to zabranjeno zakonom. Ako je Savićević dostavio taj dokaz, ili ga je dobio nezakonito ili ga je FSCG tražio za njega!?“, ističe Kaluđerović. 

Savićević je danas na pres konferenciji kazao da je „bilo pritisaka iz Uefe Kaluđerović da bude skinut sa liste međunarodnih sudija, jer nije napredovao, sugestija da je vrijeme za mlađe“, ali da je on „želio da završi karijeru kao internacionalac“.

„Što se tiče moje sudijske i FIFA/UEFA karijere nijesam sudio i bio na listi međunarodnih sudija jer mi je to činio Savićević, već zato što sam to zaslužio na terenu i bio sam neophodan FSCG za najteže utakmice. Bio sam rado viđen na svakom terenu od svih učesnika. Sve ovo je opšte poznato. Dodatno, listu sudija nije utvrđivao Savićević, već Odbor za hitna pitanja. Savićević i oni koji me poznaju, znaju da Jovan Kaluđerović ne okreće leđa već gleda pravo u oči“, zaključuje se u saopštenju kandidata za predsjednika FSCG.

Najnovije vijesti

U nedjelju do 40 stepeni

31. jula 2021. 22:00

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 23441 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 10748 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 9215 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 8626 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8489 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 8118 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7694 pregleda
%d bloggers like this: