IN Memoriam: Đorđe Balašević 1953-2021

    2 sedmice pre 261 pregleda Izvor: PV Informer

Kad odem
Kad me đavo isprati, glavnim sokakom
I kad mesečina zaveje moj trag
Nemoj tugovati, jer jednom svakom
Mali nemi slavuj doleti na prag

Kad odem
Kad zamumla vetar zimske očenaš
I kad mrtvo lišče potera u kas
Za kaznu prognače i tamburaše
Zbog pogrešne pesme, u pogrešan čas

Hej, budi jaka ti
Najlakše je plakati
To nam samo Gospod svira
Jesenju sonatu

Snio sam vrata u tom suvom zlatu
Strah me da prođem, al’ proći ću

Znam, laf si stari ti
Nemoj sve pokvariti
Kresni samo jednu sveću
Na svetog Jovana

Ne čuvaj, dugo pepeo tih dana
Kad jednom odem, a poći ću

Kad odem
Kad u prozor staviš prvu hrizantemu
I kad popucaju divlji kesteni
Ne pali uzalud, fenjer na tremu
Kad me otmu magle jedne jeseni

Hej, budi jaka ti
Najlakše je plakati
To nam samo Gospod svira
Jesenju sonatu

Snio sam vrata u tom suvom zlatu
Strah me da prođem al’ proći ću

Znam, laf si stari ti
Nemoj sve pokvariti
Kresni samo jednu sveću
Na svetog Jovana

Ne čuvaj, dugo pepeo tih dana
Kad jednom odem, a poći ću…

Đorđe Balašević izgubio je životnu bitku u 68. godini nakon što se borio s upalom pluća, prenose srpski mediji. Takođe pišu i kako je imao COVID-19, te da je preminuo danas uslijed pogoršanja zdravstvenog stanja. Podsjetimo, prije tri dana primljen je u novosadsku bolnicu s upalom pluća. 

Đorđe Balašević rođen je 1953. godine u Novom Sadu. Njegovi su se do rata 1941. godine prezivali Balašev, djed je onda promijenio ime u Balašević. Gimnaziju je napustio u trećem razredu pa je ispite polagao izvanredno. Upisao je geografiju, jer, po vlastitom priznanju, na prijemnim ispitima nije bilo matematike. Osnovna ambicija u srednjoj školi bila mu je da postane nogometaš. Fakultet nije završio, nego se 1977. pridružio grupi Žetva iz Novog Sada i s njima snimio singl „U razdeljak te ljubim“ koji je prodan u 180.000 primjeraka, veliki uspjeh za tadašnji jugoslavenski status. 1978. godine napušta skupinu Žetva i osniva vlastitu, nazvanu Rani mraz.  Budući da se nisu rastali kao prijatelji, novu grupu je nazvao inspirirajući se sibirskom poslovicom: “Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza”.  Skupina je prvi puta nastupila u Opatiji 1978. godine s pjesmom „Moja prva ljubav“. Tada se skupini priključio Bora Đorđević, kasnije poznatiji pod nadimkom Bora Čorba koji je nakon nekoliko mjeseci napustio skupinu i osnovao vlastitu, Riblju čorbu. Rani mraz je tokom 1978. izbacio niz singlova, a veliki uspjeh postigli su pjesmom „Računajte na nas“, koja je postala generacijska himna. Na festivalu Split 79.  Balašević osvaja prvu nagradu pjesmom “Panonski mornar”. 1979. godine svoju popularnost potvrđuje na osam rasprodatih koncerata u beogradskom Domu sindikata. Tokom 1980. godine služi JNA u Zagrebu i Požarevcu gdje glumi u TV seriji “Vojnici”. U to vrijeme Zdravku Ćoliću daje pjesmu “Zbog tebe” i neke tekstove za album Srebrnih krila “Sreo sam ljubav iz prve pjesme”.   Krajem godine izlazi album “Odlazi cirkus” i to je posljednja ploča u sastavu Ranog Mraza.

Aranžmane za pjesme su radili Josip Boček i Gabor Lenđel. Ploča donosi seriju hitova: “Priča o Vasi Ladačkom”, “Mirka”, “Menuet”, “Život je more”. Razočaran pratećim elementima scene,  Balašević tada najavljuje da će se povući iz medija, da planira redovno objavljivanje ploča, ali bez intervjua i uobičajene gužve. Počekom 1982. godine objavljuje album “Pub” kojim službeno započinje solo karijeru. Ploča opet bilježi uspješne pjesme “Boža zvani Pub”, “Pesma o jednom petlu”, “Lepa protina kći”, “Ratnik paorskog srca”. U TV seriji “Pop Ćira i pop Špira” tumači šarmantnu ulogu brijača Šace.

Zimu 82./83. godine provodi na turneji i prvi put rasprodaje beogradski Sava centar. Tokom osamdesetih Balašević je postao jedan od najpopularnijih kanautora u bivšoj državi,a za njegove koncerte tražila se ulaznica više. Velikom uspjehu ploče „Tri posleratna druga“ doprinijeli su i riječki muzičari Elvis Stanić i Tonči Grabušić, koji su svirali na albumu. 

Ratne godine proveo je skriven od javnosti i mobilizacije, a 1993. izdao je album  “Jedan od onih života”. U svojoj karijeri Balašević nije samo kantautor već je napisao scenarij i tumačio glavnu ulogu u TV seriji Specijalna redakcija, a glumio je i u TV serijama Vojnici, Pop Ćira i pop Spira i Panonski mornar. Napisao je i nekoliko knjiga: Tri posleratna druga, I život ide dalje (sve dalje odavde…), Dodir svile i Jedan od onih života. Za svoj rad dobio je brojne nagrade, a imenovan je i UNESCO-vim ambasadorom dobre volje.

Sa suprugom Oliverom bio je u braku više od 40 godina. Upoznali su se krajem 70-ih, kada joj je i napisao pjesmu „Provincijalka“, a zatim cijeli niz drugih pjesama. Imali su troje djece – Aleksu, Jovanu i Jelenu.  – Mnogo je ljudi koji vole moje  pjesme i oni za mene nisu samo publika. Omogućili su mi da živim od svog talenta, radim ono što volim, u čemu uživam i, na kraju krajeva, da živim od toga, kazao je Balašević koji je uvijek cijenio svoju publiku.   

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 8. mart

7. marta 2021. 18:51

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 16098 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8200 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7355 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7022 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7020 pregleda