IN MEMORIAM – Velinka Bela Aritonović (1931 – 2022),profesorica gimnazije u penziji

    1 mesec pre 1604 pregleda Izvor: PV Informer

U Pljevljima je 23. maja 2022. godine preminula profesorica gimnazije „Tanasije Pejatović“ u penziji, Velinka Bela Ž. Aritonović.

Prof. Aritonović je rođena u Pljevljima, 1931. godine u staroj uglednoj pljevaljskoj porodici Aritonović, koja je svojim postojanjem značajno obilježila život u starim Pljevljima. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u rodnom gradu. Diplomirala je geografiju i geologiju 1955. godine. Čitav radni vijek provela je u pljevaljskoj gimnaziji. U prvim godinama rada predavala je geografiju, geologiju i astronomiju. Mnoge generacije pljevaljske gimnazije sa velikim uvažavanjem se sjećaju profesorice Bele, koja im je predavala geografiju.

U poslijeratnom razdoblju bila je aktivna u kulturno-umjetničkim društvima u Pljevljima. U mladosti život joj je bio ispunjen i sportskim aktivnostima. Velinka Bela Aritonović je bila vrsna košarkašica, rukometašica i odlična gimnastičarka, kasnije uvaženi prosvjetni radnik i najbolji svedok jednog vremena, kada su se  postavljali temelji obrazovanja, fizičke i druge kulture u Pljevljima.

Profesorica Aritonović je i dobitnica državne nagrade „Oktoih“ 1986. godine, koja se dodjeljuje za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja. Posle penzionisanju bila je aktivni sudionik mnogih kulturnih dešavanja u gradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: