Informacija Zdravstveno-sanitarne inspekcije, područna jedinica Pljevlja ( COVID 19)

    2 sedmice pre 995 pregleda Izvor: PV Informer

Zdravstveno-sanitarna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove , Područna jedinica Pljevlja je u predhodnom periodu najveći dio svojih aktivnosti  obavljala u sklopu sprovođenja mjera po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti , i to vezano za COVID 19.

Već krajem januara 2020 godine započet je nadzor  putnika na graničnim prelazima koji traje do današnjeg dana sa prekidima kada su granice bile zatvorene shodno naredbama NKTa.

Navešću neke brojčane podatke koji govore o velikom obimu poslova zdravstveno-sanitarne inspekcije:

Počev od 01.juna 2020 godine do 30.septembra 2020 godine ,zdravstveno-sanitarna inspekcija u Pljevljima je izdala preko 2000 rješenja po osnovu ulaska lica na graničnim prelazima ( rješenja su se odnosila na stavljanje tih lica u samoizolaciju, zdravstveni nadzor ili karantin).

Trenutno su na snazi sljedeće mjere vezano za ulazak u Crnu Goru : iz zamalja koje se nalaze na zelenoj listi dozvoljen je slobodan ulazak, ulaz iz zemalja sa žute liste ( države okruženja) ulazi se sa testovima i to : PCR test: negativan, serološki  IGM test: negativan koji važe 72 h , i test IgG pozitivan koji važi 30 dana.  Ulazak iz zemalja sa crvene liste omogućen je crnogorskim državljanima uz određivanje mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana. Te mjere su podložne  promjenama  zavsno od kretanja broja oboljelih lica od COVID19  i procjenu po tom osnovu vrši Institut za javno zdravlje

U tom istom periodu,od prvog juna do 30.septembra  2020 godine,  za područje opština Pljevlja i Žabljak ,  donijeto je i 338 rješenja  o samoizolaciji pozitivnih lica i 572 lica o samoizolaciji kao kontakti .

Za period od prvog do četrnaestog oktobra 2020 godine izdato je 276 rješenja o samoizolaciji za pozitivna lica na području opštine Pljevlja i Žabljak što ukazuje na porast broja novozaraženih.

Tokom čitavog perioda postojala je odlična saradnja sa pripadnicima granične policije, pripadnicima CB Pljevlja kao i nadležnom epidemiološkom službom Doma zdravlja u Pljevljima  bez koje  bi  izvršavanje radnih zadataka u ovolikom obimu bilo nemoguće sprovesti.

Sve prijave ( bilo usmenim putem  bilo telefonom ) o kršenju mjera samoizolacije se detaljno provjeravaju  i ukoliko se nesporno utvrdi da određeno lice krši mjere samoizolacije preduzimaju se zakonom predvidjene kaznene mjere.

Moram da istaknem i odredjeni broj lica koja se samostalno javljaju službi zdravstveno-sanitarne inspekcije i navode da su bili kontakti pozitivnih lica što govori o ličnoj odgovornosti tih tih  lica i prepoznavanju opasnosti koje nosi sa sobom epidemija COVID 19. 

Tokom čitavog  navedenog perioda poslove iz nadležnosti zdravstveno-sanitarne inspekcije obavljala su dva inspektora  kao i 2 lica koja su pružala tehničku podršku.

Preporuka građanima za poštovanje mjera :  NOŠENJE MASKI, HIGIJENA  I DISTANCA.

 

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6813 pregleda