Institut alternativa: Đukanović prekršio Ustav, imperativnu obavezu da se predloži mandatar

    2 sedmice pre 120 pregleda Izvor: twitter

Predsjednik Crne Gore je prekršio Ustav, koji propisuje eksplicitnu, imperativnu obavezu da se predloži mandatar za sastav Vlade, kazali su iz Instituta alternativa.

Ova imperativna dužnost, kako su naveli, nije propisana kao jedna od mogućnosti koje mu stoje na raspolaganju, među kojima može da bira, niti je kao alternativna propisana mogućnost da umjesto predloga mandatara podnese inicijativu za skraćenje mandata Skupštini.

– Predsjednik je bio dužan da predloži mandatara, a podrazumijeva se da mandat treba da da licu za koje se tokom perioda datog za sprovođenje konsultacija, uvjerio da ima najveće šanse za formiranje vlade, odnosno zadobijanje podrške 41 ili više poslanika.

Predsjednik je imao obavezu da svoju odluku donese u dobroj volji, usmjeren isključivo na ostvarenje cilja ustavnih normi – formiranje vlade. Ovdje ga ne obavezuje forma razgovora sa poslanicima, već suština – činjenice koje su mu predočene različitim sredstvima komunikacije – ističu iz Instituta.

Nigdje u Ustavu ne piše da je 41 potpis poslanika preduslov za formiranje predloga mandatara. Period (rok) od 90 dana koji je dat mandataru za pripremu programa vlade upravo je prilika da mandatar zadobije podršku najmanje 41 poslanika, kazali su iz Instituta.


PV Informer
%d bloggers like this: