Institut Igalo – Ne primaju fondovske pacijente, sindikalce i penzionere

    12 meseci pre 601 pregleda Izvor: pobjeda.me

Ugostitelji Instituta Igalo su odlučili da od danas obustave prijem crnogorskih pacijenta preko Fonda zdravstva, sindikata i penzionera, a primaće samo djecu i nepokretne, te nastaviti norveški program – kazao je Pobjedi ugostitelj Rade Miljanić i najavio blokadu trajektnog saobraćaja.

O odluci su obavijestili menadžment Instituta. Tvrde da im je žao što je došlo do ovoga, ali da je to rezultat nezadovoljstva odnosom koji premijer Dritan Abazović i ministri zdravlja i finansija Dragoslav Šćekić i Aleksandar Damjanović imaju prema njihovom problemu. Oni zahtijevaju isplatu pola martovske, aprilsku i majsku platu, potpisivanje kolektivnog ugovora i trajno rješenje za poslovanje Instituta, kako više ne bi bilo neizvjesnosti u isplatama zarada.

V. d. direktora Instituta Savo Marić rekao je da je zbog odlaganja uplate avansa, račun te ustanove blokiran na 300 hiljada eura po osnovu tužbi radnika, te je umjesto dvije plate, isplaćena jedna i po.

– Uplaćeno nam je 600.000 eura na osnovu odluke Vlade i to je opet samo pozajmica. Od tih 600.000 eura mi smo faktički već odradili oko 200.000 eura – kazao je Marić, koji smatra da radnici imaju puno pravo da protestima izraze nezadovoljstvo, ali nije saglasan sa obustavom prijema pacijenata.

– Apelujem da nađemo neku sredinu, jer nijedan pacijent nije kriv za ovu situaciju i imaju pravo da se liječe i rehabilituju u Institutu – kazao je dr Marić novskom portalu i naglasio da imaju manjak kadra, zbog čega kasne sa otvaranjem prve faze Instituta.

– U četvrtak očekujem potvrdu da će prva faza biti otvorena 10. juna. Za početak u prvu fazu prelazi dječije odjeljenje, samoplatežni i pacijenti pod određenim ugovorima – kazao je Marić i objasnio da su uprkos teškoćama uspjeli da hidroizoluju 80 odsto površine krova.

U četvrtak blokada trajekta od 15 do 17 sati

Za četvrtak 8. juna ugovorena je, u organizaciji sindikata Instituta, blokada prilaza trajektu u Kamenarima od 15 do 17 sati.

– Izvinjavamo se svim građanima i molimo da razumiju da ovo radimo za nas, Institut, ali i za sve građane Crne Gore – kazao je Pobjedi Veselin Vuković.