Interno odjeljenje pljevaljske bolnice praktično bez ljekara

    2 meseca pre 863 pregleda Izvor: cdm.me/dan.co.me

Pandemija virusa korona ostavila je interno odjeljenje pljevaljske bolnice praktično bez ljekara.

Naime, usled pandemije ljekari specijalisti ne dežuraju na ovom odjeljenju već dežurstva obavljaju specijalizanti.

Specijalisti, koji još uvijek nijesu oboljeli od korone, rade na internom odjeljenju u prijepodnevnim časovima i nalaze se u pripravnosti.

“Više ljekara je oboljelo od korona virusa. Jedan broj ljekara se na lazi na produženom oporavku, tako da tri ljekara specijalizanta obavljaju dežurstva vikendom i radnim danima u poslepodnevnim časovima”, kazao je juče direktor pljevaljske bolnice Eduard Lalović, uz napomenu da je osoblje u bolnici iscrpljeno radom u uslovima virusa korona.

Lalović je kazao da je situacija sa brojem ljekara na internom odjeljenju uvijek bila kritična i da tamo već godinama nedostaju ljekari specijalisti.

“Sada je taj problem posebno došao do izražaja. Imamo dva ljekara iz naše bolnice koji rade na internom odjeljenju, ali oni zbog svog zdravstvenog stanja nijesu u mogućnosti da obavljaju dežurstva. Pored njih imamo i jednog specijalistu koga već duži niz godina angažujemo da radi. Pomenuti ljekar kada je u Pljevljima daje dežurstva”, kazao je Lalović.

Pojašnjava da je situacija drugim odjeljenjima bolja, te da je pritisak kada je broj oboljelih od virusa korona u ovom mjesecu manji, nego tokom oktobra.

“Trenutno u našoj bolnici imamo 22 pacijenta oboljela od virusa korona”, kazao je Lalović uz pojašnjenje da postoje problemi i kada je u pitanju broj oboljelih medicinskih sestara.

“Uz pomoć Kriznog štaba uspjeli smo da angažujemo jedan broj ljekara. Angažovani su i specijalizanti jer je svuda situacija teška”, kazao je Lalović uz pojašnjenje da on sve radi kako bi angažovao ljekare iz drugih sredina.

Priznaje da je to veoma teško jer su potrebe za ljekarima velike.

“Neki ljekari će se vratiti sa oporavka, a neki imaju produžen oporavak jer im je to zaista potrebno”, podvlači Lalović i naglašava da pandemija traje devet mjeseci i da su svi iscrpljeni.

U pljevaljskoj bolnici u najredovnim uslovima fali oko 30 ljekara specijalista. Situacija je jedino solidna na hirurškom odjeljenju.

Proteklih godina jedan broj mladih ljekara poslat je na specijalizaciju ali je za njihovo osposobljavanje ipak potrebno vrijeme.

Opterećene i medicinske sestre

I medicinske sestre na internom odjeljenju su preopterećene, jer je veći broj ovog medicinskog osoblja obolio od virusa korona.

Trenutno samo sedam medicinskih sestara na internom odjeljenju nije oboljelo od virusa korona. Prije tri dana simptome su imale četiri medicinske sestre. Testiranje je potvrdilo prisustvo korone u dva slučaja, dok druge dvije sestre još uvijek čekaju rezultate testiranja.

Oni bolje upućeni kažu da situacija u Opštoj bolnici poslednjih dana liči na ratne uslove, kada babice same vrše porođaje, a medicinske sestre odrađuju dio poslova ljekara.

Najnovije vijesti

Jak zemljotres pogodio Kipar

21. januara 2021. 18:04

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13483 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8037 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7211 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6770 pregleda

Kupiću vodenicu i vratiti je crkvi

19. juna 2020. 6534 pregleda
%d bloggers like this: