Island tradicionalno najbezbjednija zemlja na svijetu, Crna Gora na 45. mjestu

    2 meseca pre 230 pregleda Izvor: klix.ba

Globalni indeks mira (GPI) predstavio je godišnju rang-listu najbezbjednijih zemalja na svetu, koju je sačinio Institut za ekonomiju i mir.

Prema toj listi, najsigurnija zemlja na svijetu za 2023. godinu jeste Island, a Crna Gora je zauzela 45. mjesto.

Foto: visionofhumanity.org – stop kadar

GPI rangira zemlje prema širokom spektru faktora, od nivoa nasilja i kriminala do terorizma i međunarodnih sukoba. Ovaj izvještaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu trendova u miru, ekonomske vrijednosti i razvoja miroljubivih društava zasnovanu na podacima.

Island je zauzeo prvo mjesto na ovogodišnjoj listi. Čitaoci koji su pratili GPI tokom godina neće biti posebno iznenađeni – Island je bio na vrhu ankete svake godine od 2008.

Zahvaljujući niskoj stopi kriminala, ali i niskoj vojnoj potrošnji i niskoj stopi međunarodnih sukoba, Island je najbezbjednija zemlja na svijetu.

Druga na listi bila je Danska, dijelom zbog niskog nivoa korupcije u vladi, dok je treća Irska, koja je skočila za pet mjesta od istraživanja iz 2022. godine.

Kada su u pitanju zemlje Balkana, najbolje pozicionirana na listi je Slovenija, koja je na 8. mjestu, Hrvatska je na 14. mjestu, a Sjeverna Makedonija na 38. mjestu, Crna Gora na 45. mjestu, Bosna i Hercegovina na 61, a Srbija na 65. mjestu, što je čini najgore pozicioniranom zemljom na Balkanu.

Nije svaka zemlja na svijetu blagoslovena niskim stopama kriminala i niskim nivoom korupcije. Na drugom kraju spektra su zemlje koje pate od rata, široko rasprostranjenog nasilja i političke nestabilnosti, što ih čini nevjerovatno nesigurnim. Avganistan, Jemen, Sirija, Rusija i Južni Sudan su među najnebezbjednijima, prenosi Klix.ba.