Isparavanja iz kotlarnice u Skerlićevoj stvaraju probleme stanarima

    8 mjeseci pre 305 pregleda Izvor: PV Informer

Redakciji portala su se obratili stanari zgrade u Skerlićevoj ulici u okviru koje se nalazi i gradska kotlarnica, koji se žale na isparenja iz kotlarnice, koja su izuzetno neprijatnog mirisa i osjećaju se u stanovima iako su u stanovima zatvoreni prozori. Tvrde da su posebno ugroženi stanari sa prvih spratova zgrade.

Pored toga što su izloženi raznim isparenjima iz pogona kotlarnice u vrijeme grejne sezone, stanari su izloženi buci koju stvaraju kotlovi a veoma je primjetna prašina na prozorima i terasama stanova koja dolazi iz dimnjaka kotlarnice. Stanari smatraju da je krajnje vrijeme da se kotlarnica u Skerlićevoj zatvori što će zatražiti od nadležnih inspekcijskih organa po zavrđetku ove grejne sezone.

Redakcija portala je iz izvora koji su upućeni u problem saznala da se ne radi o dimu već o vodenoj pari koja nastaje zbog prskanja vrele šljake vodom da bi se ohlađena mogla ukloniti iz kotlarnice. Isparenja iz šljake najviše problema ipak pričinjava radnicima kotlarnice, jer im je zbog primitivnog sistema uklanjanja pepela i šljake zasigurno ugroženo zdravlje.

DOO “Centar za ekotoksikološka ispitivanja” – Podgorica (CETI) u 2019. godini realizovao je emisijska mjerenja štetnih i opasnih materija u dimnom gasu iz kotlovskog postrojenja u Skerlićevoj ulici u vlasništvu DOO “Grijanje” Pljevlja.

U Izvještaju CETI-ja br. 00-2584/1 od 13. 03. 2019. godine, konstatovano je sledeće:

  • Srednja polusatna vrijednost praškastih materija (805,1mg/m3) je iznad propisane granične vrijednosti od 30 mg/m3.
  • Srednja polusatna vrijednost ukupnih azotnih oksida izraženih kao azot diokSid (709,0mg/m3) je iznad propisane granične vrijednost od 500 mg/m3.
  • Srednja polusatna vrijednost sumpor dioksida (3208,4mg/m3) je iznad propisane granične vrijednosti od 1000 mg/m3.
  • Srednja polusatna vrijednost ugljen monoksida (1588,8 mg/m3) je iznad propisane granične vrijednosti od 150 mg/m3.
  • Srednja polusatna vrijednost PAH izraženih kao benzo (a) pirenn(0,003mg/m3) je ispod propisane granične vrijednost od 0,05 mg/m3.
  • Srednje polusatne vrijednosti arsena (0,19mg/m3 je iznad propisanih graničnih vrijednosti ispiti za ove specifične elemente.

Koncentracije ostalih ispitivanih specifičnih elemenata (Cd, Cr, Co, Ni, Cu, Mn, Sb,Pb,Tl, V) su ispod propisnih graničnih vrijednosti.

Na osnovu rezultata mjerenja, proizilazi da je kotlarnica tokom rada emitovala sledeće zagađujuće materije iznad granice tolerancije, odnosno dozvoljenog prekoračenja od 250%: praškaste materije, ugljen monoksid i arsen.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6620 pregleda