Istorijski „pad“ Džozefa Bajdena

    3 meseca pre 303 pregleda Izvor: slobodnadalmacija/dnevno.me

Foto: Pixabay –

Predsjednik SAD-a Džozef Bajden iz mjeseca u mjesec „srozava se u očima građana Amerike“.

Ova ocjena proizlazi iz anketa koje CNN provodi svakog mjeseca, a koje pokazuju neprestani pad broja Amerikanaca koji odobravaju Bajdenov rad.

Prema rezultatima za prošli mjesec, objavljenim ove nedjelje, ocjena Bajdenove politike dostigla je negativni rekord: samo 37 odsto Amerikanaca imalo je u novembru pozitivan stav o učinku Bajdenovog predsjedavanja – što je najlošiji rezultat otkako je u januaru 2021. ušao u Bijelu kuću – dok je njih čak 63 odsto izrazilo negativan stav o predsjednikovom radu.

„Ocjena odobravanja američkog predsjednika Džozefa Bajdena pala je na dno“, navodi CNN.

Rejting aktualnog predsjednika SAD-a bio je najviši prvih mjeseci njegovog mandata, sa rekordna 53 odsto u aprilu 2021. godine. Kontinuirani pad započeo je krajem prošle godine i nastavio se do danas. U ovu godinu Bajden je ušao s 45 odsto odobravanja, a od marta do oktobra rejting mu se kretao oko 40 odsto, da bi sada dosegnuo svoj istorijski minimum.

Razlozi za Bajdenov anketni sunovrat su ekonomske prirode, kako sugerišu odgovori ispitanika na ostala pitanja. Između ostalog, upitani da navedu glavnu brigu s kojom se trenutno suočavaju, čak 42 odsto građana SAD-a navodi finansijska pitanja, što je daleko ispred bilo kog drugog pitanja (naredni problem po važnosti bila je imigracija ili sigurnost granica, što je kao glavnu brigu navelo samo 12 odsto anketiranih).