Istraga protiv Veljovića: Sjutra saslušanje dva svjedoka

    2 meseca pre 360 pregleda Izvor: DAN

Pred Specijalnim državnim tužilaštvo  sutra je planirano saslušanje svjedoka povodom istrage koja se vodi protiv bivšeg direktora Policije Crne Gore Veselina Veljovića, podsjeća portal Dan.

Kako nam je ranije saopšteno, za taj dan planirano je da u svojstvu svjedoka bude saslušan službenik policije Enis Baković i još jedna osoba.

Prema navodima iz naredbe o istrazi, početkom 2019. godine Aleksandar Mrkić, koji se potražuje, stvorio je kriminalnu organizaciju, čiji pripadnici su postali okrivljeni: Arsenije Kalezić, Veselin Veljović, Mujo Nikočević, Nikola Mrkić, Željko i Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović, Elnagar Sadig, Nikola i Stefan Bubanja i druga za sada neidentifikovana lica. Ta organizacija je imala za cilj vršenje neodređenog broja krivičnih djela krijumčarenje i pranje novca.

– Dokazi upućuju da je Veljović protiv Mrkića vodio više akcija i nema sumnje da je Veljović na bilo koji način pomogao Mrkiću. SDT je saopštilo Veljoviću da sumnja da je određene povjerljive i formacije davao Mrkiću. Od jutros do 14 sati je pretresano više objekata Veselina Veljovića. Policija tokom pretresa nije našla ništa. Saopštila je policija da traži velike količine novca, nakit, satove, sudska dokumenta… Ništa od toga nije nađeno. Veljović je kazao tužiocu da nikad nije prekršio zakon. Ovo krivično djelo je iz doba kada Veljović nije bio direktpr UP, već savjetnik. Saslušao ga je tužilac Jovan Vukotić – kazao je ranije nakon saslušanja Veljovića u SDT advokat Nikola Martinović.

Veljović je, kako tvrde iz SDT-a odaje povjerljive podatke u vezi sa aktivnostima i predmetima koji se tiču krijumčarenja cigareta, da po nalogu organizatora kriminalne organizacije preduzima i po potrebi ne preduzima policijske aktivnosti i obavještava organizatora kriminalne organizacije o planiranim aktivnostima Uprave policije Crne Gore.

 Nikočević se tereti da je imao zadatak da primjenjuje nasilje i zastrašivanje po nalogu organizatora kriminalne organizacije, da nabavlja vatreno oružje i da ga po nalogu organizatora predaje drugim licima, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora. U naredbi je navedeno da je on 22. i 23. decembra 2020. kao savjetnik predsjednika saopštio navodnom organizatoru kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da će kod Nikočevića biti izvršen pretres porodičnih kuća i drugih prostorija koje se nalaze u Podgorici. Ta informacija prenesena je Nikočeviću prije pretresa, koji je obavljen 25. decembra.