Istražiti nelegalnu sječu šuma

    3 mjeseca pre 1422 pregleda Izvor: dan.co.me

Nakon što je iz pljevaljskog sela Kordovina u policiju stigla prijava da je izvršena nelegalna sječa, odnosno da je u državnoj šumi izvršena doznaka i sječa stabala kao da se radi o privatnoj šumi, iz Mreže nevladinih organizacija sjevera pozvali su policiju, ali i predstavnike Uprave za šumu da takve tvrdnje do kraja ispitaju. Iz pomenute organizacije poručuju da je ova godina izborna, da su se mnoge zloupotrebe dešavale i prethodnih godina u vrijeme izbornih kampanja, kao i da postoji mnogo elemenata da se posumnja da i prijavljena sječa ima elemenata takozvane „predizborne sječe”, gdje je isključivo država na gubitku.

U Pljevljima imamo godinama situaciju da bukvalno samo povlašćena lica kupuju ogrev u državnoj šumi i da potom vrše preprodaju u gradu. Imamo tvrdnje brojnih stanovnika pljevaljskih sela da se sve radi u dogovoru sa predstavnicima Uprave za šume, jer se prikazuje daleko manja količina posječenog drveta od stvarnog broja posječenih stabala. Postavlja se pitanje kako to da lica koja imaju privatnu šumu u nekom od sela ne mogu da u svojoj šumi posijeku ogrev za zimu i da taj isti ogrev dopreme u grad. Ta lica imaju pravo da posijeku stabla, ali ta ista stabla mogu da koriste za ogrev samo u selu. S druge strane, lica koja žive u gradu, dobijaju mogućnost da u državnoj šumi posijeku na stotine kubika drveta i da to drvo, u vidu ogreva, preprodaju u gradu. Među tim prodavcima svi u Pljevljima znaju da se nalaze aktivisti vladajućih partija, ali i da ima uniformisanih lica – saopštili su iz Mreže, navodi se u saopštenju Mreže nevladinih organizacija sjevera uz upozorenje da sumnjivih doznaka i sječa ima na više lokacija u pljevaljskoj opštini.

Iz pomenute organizacije upozoravaju na sječe visokokvalitetnog drveta u Kovaču i Ljubišnji, ali i na drugim lokacijama gdje se vrši sječa listopadnog drveta. Same informacije se gotovo svakodnevno sakupljaju od građana koji se još uvijek kolebaju da policiji prijave takve slučajeve.

Sada se postavlja pitanje je li prijavljena sječa u selu Kordovina dio „predizborne sječe” ili se radi o pogrešnoj prijavi. Na policiji je i na drugim istražnim organima da ovaj slučaj do kraja ispitaju, jer postoje tvrdnje građana da se radi o zloupotrebi – navodi se u saopštenju uz poziv nadležnim inspekcijskim službama da dobro provjere ko vrši preprodaju ogreva po gradu.

Lice koje je u pljevaljskoj policiji prijavilo nelegalnu sječu tvrdi da je ranijih godina čak pomjerena granica između državne i privatne šume, u korist privatnih šuma, kao i da je sve urađeno u okviru kriminalnih radnji pojedinih lica.

Dakle, u postupku doznačivanja u ovom odjeljenju izvršena je doznaka od strane Uprave za šume. Na posječenim stablima i panjevima nalazi se doznačni čekić za privatne šume. Iz tih razloga ja podnosim prijavu da se izvrši kontrola na licu mjesta, da predstavnici Uprave za šume, inspektori i policija izađu na lice mjesta i utvrde činjenično stanje – navodi se u prijavi datoj policiji od strane stanovnika sela Kordovina Mirka Šćepanovića uz tvrdnju da je doznaka urađena u državnoj šumi.

Šćepanović nam je dostavio i određenu dokumentaciju, gdje se nalazi i avionski snimak, koji prema njegovim riječima, govori da se radi o državnoj šumi. On je pritom poručio da se radi o organizovanom kriminalu.

Sa ovog mjesta pozivam državnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da ispita da li postoje elementi organizovanog kriminala, kazao je Šćepanović i upozorio da je prije nekoliko godina došlo do pomjeranja granice državne šume u korist privatnih lica.

Vrijedi podsjetiti da je krajem prošle godine iz Uprave za šume javno poručeno da će se sve učiniti da se nelegalna sječa smanji. Sam direktor Nusret Kalač izrazio je tom prilikom nezadovoljstvo zbog rada lugara. S druge strane, iz opozicionih redova čule su se i tvrdnje da se lugari tjeraju u kriminal, jer imaju izuzetno niske plate.

Vještak da utvrdi ko je vlasnik parcele

Pošto se dovodi u sumnju vlasništvo predmetne parcele od strane podnosioca inicjative Mirka Šćepanovića iz Kordovine, inspektor šumarstva je naložio Upravi za šume PJ Pljevlja da obustavi otpremu drvnih sortimenata, da formira komisiju i angažuje vještaka geometra kako bi se utvrdilo vlasništvo predmetne parcele, rečeno nam je u Upravi za šume.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6772 pregleda