ISTRAŽIVANJE CEDEMA O ponudi Vlade SPC: Većina ne može da procijeni ili smatra da nije bila iskrena

    1 mjesec pre 237 pregleda Izvor: vijesti.me

Prema istraživanju CEDEM-a, više od 40 odsto ispitanika ne zna ili ne može da procijeni ponudu koju je Vlada Crne Gore uputila Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, a skoro isti procenat smatra da ponuda nije bila iskrena.

Svega 11,2 odsto ispitanika smatra da je ponuda trebalo da bude prihvaćena, dok skoro isti procenat smatra da je zakon bio usvojen i da nije bilo potrebe za bilo kakvim pregovorima.

foto: Biljana Matijašević

Iz CEDEM-a su kazali da standaradna statistička greška mjerenja iznosi +/-3,1 odsto za pojave sa incidencom od 50 odsto sa intervalom povjerenja od 95 odsto.

Istraživanje je sprovodeno u periodu od 5. do 12. avgusta 2020. godine i rađeno je na uzorku od 1037 ispitanika.

Pregovori Vlade i SPC u Crnoj Gori okončani su 21. jula bez dogovora o promjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nakon što su predstavnici crkve odbili ponudu Vlade.

Zahtjev Vlade za Episkopski savjet SPC, kako su tada naveli, predstavlja ultimatum i poniženje.

Premijer Duško Marković je nakon propalih pregovora saopštio crnogorski da je Vlada ponudila velike ustupke Srpskoj pravoslavnoj crkvi, od kojih tri značajno mijenjaju aktuelni Zakon o slobodi vjeroispovijesti:

– da se utvrđivanje vlasničkih upisa iz upravnog postupka premjesti u redovni sudski postupak gdje teret dokazivanja vlasništva pada na državu a ne crkvu;

– da Srpska pravoslavna crkva nastavi sa korišćenjem svih crkvenih i manastirskih objekata, imanja i drugih nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, vjersko i kulturno dobro;

– u ponudi je jasno isključena mogućnost da vjerske objekte može korisiti bilo koja vjerska zajednica osim Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6637 pregleda