Istraživanje Udruženja „Roditelji“ pokazalo: Većina roditelja nije zadovoljna liječenjem djece

    3 meseca pre 100 pregleda Izvor: dan.co.me
Foto: Pixabay.com –

Istraživanje Udruženja „Roditelji“ pokazalo je da je više od 50 odsto anketiranih roditelja nezadovoljno zdravstvenom zaštitom djece u ustanovama, od čega preko 20 odsto nije uopšte zadovoljno njihovim radom. Istraživanje koje je Udruženje uradilo tokom ovog ljeta, u okviru projekta „Inkluzivno kreiranje lokalnih javnih politika i usluga“, a u koje je „Dan“ imao uvid, pokazalo je da je brzinom ostvarivanja zdravstvene zaštite zadovoljno samo 5,3 odsto roditelja.

– Zdravstvenim ustanovama u svojoj opštini uglavnom je zadovoljno 44,8 odsto roditelja, a uglavnom nije zadovoljno 27,9 procenata. U potpunosti je zadovoljno 6,3 odsto, a uopšte nije zadovoljno 19,7 odsto ispitanih roditelja. Oko 11 odsto roditelja navelo je da im je samo djelimično dostupna usluga izabranog pedijatra, dok je 85,4 odsto njih potvrdilo da su im ljekari za djecu na raspolaganju. Među razlozima nezadovoljstva navode često odsustvo ljekara, neadekvatne zamjene, rad u samo jednoj smjeni. Među anketiranim roditeljima, 24,7 odsto je onih koji su naveli da u njihovoj opštini nije moguće obaviti specijalističke preglede dermatologa, neonatologa, oftalmologa, dječijeg psihologa i kardiologa – pokazalo je istraživanje.

Zastarjelo gradivo u školama

Istraživanje je pokazalo i da je uslugama u oblasti obrazovanja uglavnom zadovoljno čak 54,5 odsto anketiranih roditelja, a uopšte nije zadovoljno njih 11,8 odsto.

– Smatraju da je korona znatno negativno uticala na kvalitet obrazovanja, koncept izvođenja nastave je zastario, gradivo nije prilagođeno uzrastu i obimno je – pokazuje istraživanje.

Udruženje „Roditelji“ je prethodnih mjeseci sprovelo dvije onlajn ankete namijenjene roditeljima u Crnoj Gori. Prva anketa se odnosila na dostupnost i kvalitet usluga koje koriste roditelji i djeca u opštinama u kojima žive, a druga na usluge koje, po njihovom mišljenju, treba digitalizovati.

Kao tri najbolje usluge koje ostvaruju, roditelji su prepoznali upis djece u vrtić/školu, prijave za dječiji dodatak i elektronski dnevnik.

– Oko 44 odsto roditelja uglavnom je zadovoljno javnim uslugama iz oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite koje su dostupne u njihovim opštinama, a tiču se života porodica. Brzinom ostvarivanja zdravstvenih usluga zadovoljno je samo 5,3 odsto roditelja, uglavnom je zadovoljno 35,1, uglavnom nije zadovoljno 33,8, a uopšte nije zadovoljno 24,9 anketiranih. Najčešći način zakazivanja pregleda koji praktikuju je lično, odlaskom u Dom zdravlja, što je potvrdilo 46,2 odsto roditelja; telefonom to čini njih 34,9 odsto, a preko portala eZdravlje 18,9 procenata. Načinom na koji se u domovima zdravlja sprovode sistematski pregledi zadovoljno je 52,6 procenata roditelja – konstatovano je u istraživanju.

Prema tom dokumentu, 48,1 odsto roditelja primorani su da zbog nekih usluga putuju u druge opštine.

– Kao razloge zbog kojih su prinuđeni da odlaze u neke druge opštine navode specijalističke preglede za djecu i odrasle, ali i podršku stručnih radnika za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju. Čak 55,8 odsto roditelja koji su učestvovali u ovoj anketi ne zna da li djeca sa smetnjama u razvoju u njihovoj opštini dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Da im je ona pružena djelimično smatra 18,8 odsto, a da nemaju adekvatnu podršku u tom smislu smatra 16,5 odsto roditelja. Samo 8,9 odsto njih misli da je zdravstvena zaštita djece sa smetnjama adekvatna. Najviše im nedostaju tretmani logopeda i defektologa – navodi se u istraživanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PV Informer
%d bloggers like this: