Italija uvela nova ograničenja za nevakcinisane

    7 meseci pre 205 pregleda Izvor: beta/vijesti.me

Vlasti Italije su danas uvele niz novih ograničenja za nevakcinisane protiv koronavirusa, koji bez dokaza o vakcinaciji ili o nedavnoj infekciji više neće moći da uđu u javni prevoz, kafiće, hotele, teretane i druge objekte.

Nova „super“ zdravstvena propusnica, koja znači da ulazak u objekte više nije moguć samo sa negativnim testom na kovid, uvedena je u vrijeme kada se mnogi Italijani vraćaju na posao i u škole poslije praznika, i dok broj novozaraženih prelazi 100.000 dnevno.

Na novi talas infekcija, podstaknut širenjem omikron soja, vlada je odgovorila uvođenjem novih ograničenja sa ciljem da podstakne građane na vakcinaciju jer će im u suprotnom biti uskraćene osnovne aktivnosti poput korišćenja autobusa ili metroa za odlazak na posao.

Mnogi Italijani su podržali nova ograničenja, koja su od danas u primjeni, između ostalog i tako što policija na stanicama provjerava da li su putnici vakcinisani i da li nose maske FFP2, obavezne u javnom prevozu.

Italijani su uglavnom podržavali i dosdašnja ograničenja koja su posljednjih mjeseci uključivala nošenje maske na otvorenom i posjedovanje zdravstvene propusnice za ulazak na radna mesta.

Međutim, premijer Mario Dragi se suočio sa kritikama zbog odluke da vakcinacija od sljedećeg meseca bude obavezna za sve starije od 50 godina.

Italija, koja je bila prvo žarište koronavirusa u Evropi, u potpunosti je vakcinisala 86 odsto stanovništva starijeg od 12 godina, dok je takozvanu „buster“ dozu primilo gotovo 75 odsto onih koji su mogli da je dobiju.

Međutim, od 60 miliona Italijana trenutno je dva miliona pozitivnih na koronavirus, što utiče na rad važnih sistema poput bolnica, škola ili željeznice.

Udruženja ljekara navode da skok broja novoinficiranih snažno pogađa italijanske bolnice.

U bolnicama je oko 16.000 kovid pacijenata, od kojih je 1.600 na intenzivnoj njezi. To je ipak znatno manje od 4.000 ljudi, koliko ih je bilo na intenzivnoj nezi u Italiji na vrhuncu prvog talasa pandemije.

Zvaničnici navode da nevakcinisani čine oko dvije trećine hospitalizovanih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: