Ivanović: Crna Gora otvorena da o svim temama razgovara na političkom nivou

    4 sedmice pre 249 pregleda Izvor: RTCG

Šef crnogorske diplomatije Filip Ivanović reagovao je na navode ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana danas u Tivtu.

Reagovanje prenosimo integralno: 

„Prije svega, koristim priliku da dragom kolegi i prijatelju ministru Grlić Radmanu poželim dobrodošlicu u Crnu Goru i izrazim uvjerenje da je njegova današnja nezvanična posjeta hrvatskoj zajednici prošla u dobrom raspoloženju i duhu prijateljstva između naše dvije države, čemu zasigurno veliki doprinos daju hrvatska zajednica u Crnoj Gori i crnogorska u Hrvatskoj.

Što se tiče njegovog komentara, koji je dao na teritoriji Crne Gore u svojstvu rado viđenog gosta, o rezoluciji o Jasenovcu i o određenim pitanjima iz crnogorske prošlosti, kolega Grlić Radman ima pravo na svoje mišljenje i na javno iznošenje istog, baš kao što i crnogorski i hrvatski zakonodavni domovi imaju pravo da raspravljaju o svim temama za koje predstavnici građana misle da su vrijedne diskusije.

Neke od tih tema mogu biti posebno delikatne i zato smo svi, a naročito ministri vanjskih poslova, dužni da im pristupamo s posebnim senzibilitetom, uvijek vodeći računa o jasnoj podjeli vlasti i međudržavnom poštovanju.

Siguran sam da ćemo i ubuduće ministar Grlić Radman i ja postupati na taj način. Što se ostalih pitanja tiče, mogu da ponovim već izrečeni stav da o njima Republika Hrvatska ima smislene argumente, ali ih ima i Crna Gora. Ti argumenti su s obije strane već saopštavani, pa i tokom naših redovnih i konstruktivnih bilateralnih susreta, a Crna Gora ostaje otvorena da o svim temama razgovara kako na radnom tako i na političkom nivou, uvijek vodeći računa o dobrosusjedskim i savezničkim odnosima sa Hrvatskom. Uvjeren sam da ista spremnost postoji i s hrvatske strane“, zaključio je Ivanović.