Ivanović: Za SDT ja sam kriv za sve, ali nema dokaza protiv mene

    7 dana pre 213 pregleda Izvor: vijesti.me

Bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović kazao je da za Specijalno državno tužilaštvo (SDT) „kriv za sve“ u predmetu Abu Dabi fonda, ali da je jedini problem „što za tu krivicu nema dokaza“.

U Višem sudu u Podgorici danas je održana kontrola optužnice u predmetu Abu Dabi fond, nakon što je Viši sud u Podgorici vratio optužnicu SDT-u na ispravku.

Ivanović i, takođe bivši ministar poljoprivrede, Budimir Mugoša, te procenitelj Milan Adžić kao i njihovi branioci danas su na ročištu za kontrolu optužnice zatražili od suda da obustave postupak jer ni u dorađenoj, kao ni u prethodnoj prvoj optužnici nije ponuđen ni jedan dokaz da su zloupotrebom položaja omogućili nenamjensko trošenje kredita od 23 miliona iz Abu dabi fonda.

Bivši direktor Direktorata za plaćanje u Ministartsvu poljoprivrede Blagota Radulović i nekadašnji direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević nisu se pojavili na ročištu za kontrolu optužnice. Njihovi branioci advokati Dragoljub Đukanović i Marko Radović, zatražili su odbacivanje optužnice.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić ostao je pri navodima podnijete optužnice navodeći da je ona trebala biti potvrđena i nakon prve kontrole.

Detaljnu analizu dokaza dao je Ivanović, ukazavši na brojne nelogičnosti u optužnici specijalnog tužilaštva koje ukazuju da nema dokaze kojima može potkrijepiti svoje tvrdnje i da je potpuno jasno da svojim postupanjem nikom nije donio korist. Smatra da se optužbe protiv njega moraju odbaciti.

„Preko pet godina čitam i slušam sve i svašta o sebi. Od toga da sam na čelu organizovane kriminalne grupe, da sam njen član, da sam oštetio državu za milione, da sam dobio milione. Nastojao sam da zadržim dostojanstvo svo ovo vrijeme, bez obzira na bljuvotine pojedinih medija, komentare na socijalnim mrežama i neprijmjerene reakcije političkih oponenata. Da ne pominjem neprijatnosti prilikom konkurisanja sa posao, apliciranja za projekte”, kazao je Ivanović.

On je naveo da je on za SDT kriv ne samo zbog toga što je dodijelio kredite šestorici korisnika, već je kriv i što su dva korisnika vratila kredit i pripadajuću kamatu.

„Kriv sam i što jedan korisnik kredita redovno vraća kreditne obaveze, i što je jednom korisniku oduzeta imovina značajno veće vrijednosti od odobrenog kredita. Kriv sam i što IRF nije postupio po zaključku Vlade i što je svojim činjenjem ili nečinjenem doveo do negativnih odluka postupajućeg suda. Za sve sam to ja kriv. Kriv sam i što sam poštovao međudržavni sporazum, i što se nisam bavio bankarskim poslovima. Zato iz svega zaključujem da moram pa moram biti kriv. Jedini problem je što za tu krivicu nema dokaza”, istakao je Ivanović dodajući da su činjenice neumoljive i jasne.

Smatra da tužilaštvo nije pružilo dokaze kojima bi potkrijepilo tvrdnju da korisnici kredita nisu ispunjavali uslove za dobijanje kredita. Podsjetio je da je kamatna stopa po kojoj su davani, za SDT sporni krediti, utvrđena međudržavnim ugovorom koji su potpisali državni fondovi UAE i Crne Gore.

„Kao pravnicima poznata vam je snaga međudržavnog ugovora i što bi značilo da se nisam pridržavao uslova iz ugovora“, naveo je Ivanović.

On je rekao i da je SDT u istrazi utvrdilo da se Ministarstvo poljoprivrede nije bavilo bankarskim poslovima odnosno da je pribavilo novac po jednoj kamatnoj stopi, a plasiralo ga krajnjim korisnicima po drugoj.

„Ali SDT ide u potpuno suprotnu krajnost i nastoji da dokaže da to što Ministarstvo nije plasiralo novac iz ADFD krajnjim korisinima po većoj kamatnoj stopi je zapravo imovinska korist koju su ostvarili korisnici kredita. Znači, da je Ministarstvo dodijelilo kredite po većoj kamatnoj stopi tada bi naša krivica proistekla iz bavljenja bankarskim poslovima. Kako to Ministarstvo nije radilo, naša krivica proističe iz poštovanja međudržavnog ugovora i namjenskog usmjeravanja sredstava korisnicima po kamatnoj stopi koja je njime utvrđena”, smatra Ivanović.

Optužbe protiv njega, ocijenio je da se temelje na tome što „SDT poredi babe i žabe“.

„Mogao bih da razumijem namjeru SDT da uporedi kamatnu stopu iz kredita ADFD od 2,5 odsto koji je bio namjenski kredit opredijeljen za razvoj poljoprivrede i kamatnu stopu drugih zajmodavaca u Crnoj Gori koja se odnosi isključivo na poljoprivredne kredite. Ali, to nije bila namjera SDT. Očigledno je namjera SDT bila da iskaže najveću moguću razliku između ove dvije kamatne stope, a time i koliko god može uveća moj navodni grijeh. Zato SDT koristi prosječnu kamatnu stopu u koju ulaze potrošački krediti, stambeni krediti, krediti za kupovinu automobila, krediti za mali biznis, investicioni krediti, a ne kamatnu stopu na poljoprivredne kredite odobrene u Crnoj Gori”, kazao je Ivanović.

Advokat Dragoljub Đukanović je kazao da u dorađenoj optužnici protiv okrivljenih Petra Ivanovića i Zorana Vukčevića, nema suštinski ništa novo. On je naveo da nisu ispoštovane sve procedure u vezi dobijanja, za SDT spornih kredita, onda bi reagovao Investicion razvojni fond (IRF).

„Najveći dio sredstava tog fonda nije ni dat jer se nije imao kome ni dati što znači da je sa novcem iz fonda rađeno domaćinski“, kazao je Đukanović.

Branilac nekadašnjeg ministra Mugoše, advokatica Ana Stanković Mugoša je istakla da se država naplatila iz koleterala ali da SDT to krije u ovom predmetu. Ukazala je da optuženi Mugoša nije potpisivao ugovore već predugovore što znači da nije bilo obavezno da taj dokument prati dodatna dokumentacija koja se postepeno pribavljala do potpisivanja ugovora.

„Nijedna isplata kredita nije izvršena u vrijeme mandata Mugoše već su se one desile kasnije. Ovdje se vidi selektivni pristup tužilaštva jer nije optužilo ministra koji je zaključio ugovor o kreditu”, kazala je advokatica Stanković Mugoša.

Branilac optuženog Radulovića, advokat Marko Radović je primjetio da SDT nije postupilo po nalogu suda već je na ponovnu kontrolu dostavilo istu optužnicu nudeći obrazloženje na dvije strane zašto je ovog puta treba potvrditi. Smatra da je optužnica vraćena da se otklone suštinske a ne formalne nedostatke, dodajući da optužnica mora biti odbačena.

Optužnica

Optužnica je podignuta protiv Ivanovića i Mugoše, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prilikom raspodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija od 2015. do 2017. godine. Optužnicom je, obuhvaćen Vukčević i Radulović.

SDT Vukčevića tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi. Optužnica je podignuta i protiv Milana Adžića, za krivično djelo zloupotreba procjene.

Adžić je osumnjičen za krivično djelo zloupotreba procjene, jer kako se navodi u optužnic, postoji osnovana sumnja da su svojim postupanjem pribavili korist privrednom društvu „IMGradina“ DOO Rožaje. Sumnja se da su teško povrijedili prava i nanijeli štetu Ministarstvu poljoprivrde i ruralnog razvoja u postupku namirenja potraživanja iz Ugovora o kreditu iz datog kolaterala.

„U odnosu na okrivljena pravna lica „Vektra-Jakić“ DOO Pljevlja, „Milkraft Leche“ DOO Bijelo Polje, „HM Durmitor“ DOO Žabljak, „EKO-PER“ DOO Šavnik, „IMGradina“ DOO Rožaje i njihova odgovorna lica Dragana Brkovića, Krsta Kneževića, Vladimira Kujundžića, Džemala Škrijelja i Ljuba Perišića, obustavljena je istraga za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti”, saopšteno je ranije iz SDT-a.