Iz Ministarstva zdravlja potvrđeno: Ljekari koji imaju liste čekanja više ne mogu kod privatnika

    6 dana pre 435 pregleda Izvor: dan.co.me

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da su kao primarnu mjeru kontrole dopunskog rada mediciniskih radnika kod privatnika naložili obustavljanje daljeg izdavanja saglasnosti i ukidanje saglasnosti za zdravstvene radnike koji rade na državnim klinikama gdje postoje liste čekanja. Iz Ministarstva zdravlja ističu i da će medicinski radnik morati da ima pisanu odluku o terminu kada će raditi dopunski, kako bi inspekcija mogla da sprovodi kontrolu. Prema podacima Kliničkog centra Crne Gore, trenutno 126 ljekara i medicinskih sestara ima saglasnost za rad kod privatnika, od čega pojedini ljekari i u dvije ili tri ambulante. Podaci sa sajta KCCG pokazuju da na Klinici za bolest srca na preglede i operacije čeka 778 pacijenata, dok na Klinici za ortopediju i traumatologiju pregled nije obavilo 210 osoba. Iz Ministarstva su u nekoliko navrata saopštavali da su od početka godine ljekarima triput povećane plate, preko programa Evropa sad, Granskog kolektivnog ugovora i Zakona o zaradama u javnom sektoru. Zarada ljekara su povećane više od 500 eura, a medicinskih sestara od 150 do 200 eura.

– Zdravstvene ustanove su, na zahtjev Ministarstva zdravlja dostavile registre pisanih saglasnosti za obavljanje dopunskog rada i sve tražene informacije, te je u toku objedinjavanje podataka. Kao primarna mjera je naloženo obustavljanje daljeg izdavanja saglasnosti i ukidanje saglasnosti za zdravstvene radnike koji rade na odjeljenju ili organizacionoj jedinici gdje postoje liste čekanja. Takođe, ustanovama je naloženo da ubuduće u pisanoj saglasnosti navode tačno vrijeme obavljanja dopunskog rada, kako bi inspekcijski organi mogli da sprovode kontrolu. Kada budu objedinjeni podaci i sačinjen naš registar, preduzećemo eventualno konkretne mjere prema pojedincima – ističu iz Ministarstva zdravlja.

Iz ovog resora navode da je u cilju jačanja javnog zdravstvenog sistema u svim segmentima, a prije svega dostupnosti kvalitetne i pravovremene zdravstvene zaštite naših građana, Ministarstvo zdravlja iniciralo kontrolu dopunskog rada zdravstvenih radnika u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

– Naš cilj je jačanje javnog zdravstvenog sistema i na tom putu očekujemo istinsku posvećenost i odgovornost upravo zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, počevši od srednjeg medicinskog kadra do ljekara opšte prakse, specijalista i subspecijalista u domovima zdravlja, bolnicama i Kliničkom centru Crne Gore sa posebnim akcentom na menadžmentu koji je u obavezi da se pridržava svih normativnih akata i sprovodi ih bez izuzetka. Da država zdravstvo drži visoko na listi prioriteta svjedoči činjenica da su ove godine planirana i sprovode se milionska ulaganja u zdravstveni sistem, kako u kadrovskom, tako i u infrastrukturnom, ali tehničko-tehnološkom smislu. Takođe, svjedoci smo značajnog uvećanja zarada zdravstvenim radnicima, kao zasluženom činu koji ovu branšu mora smatrati elitom svakog društva i zajednice. Takođe smo svjedoci i sve češće pojave da ljekari u koje ulaže država svakodnevno učestvuju u promociji ličnog angažmana u privatnim zdravstvenim ustanovama i na taj način usmjeravaju pacijente da za usluge, koje mogu dobiti u javnom zdravstvenom sistemu, odlaze u privatne ordinacije i ambulante. Kao što smo i ranije saopštili, namjera Ministarstva zdravlja nikako nije da ospori pravo ljekara na dopunski rad, ali se prije svega mora voditi računa o potrebama matičnih ustanova u kojima rade i ispunjavanju radnih zadataka u skladu sa zakonskim propisima, ali i ljekarskom etikom – kažu iz inistarstva.

Dugo čekaju na preglede

Iz Ministarstva su upozorili da su se na ovaj korak odlučili zbog činjenice da građani dugo čekaju na specijalističke preglede i dijagnostiku u javnim zdravstvenim ustanovama, a iste im se za kraće vrijeme nude od strane, upravo ljekara iz tih ustanova, u privatnom sektoru.

– S obzirom na to da svima nama u zdravstu građanin i briga o njegovom zdravlju mora biti na prvom mjestu, nikako ne smijemo dopustiti da zdravstvena zaštita pripadne samo bogatima, a oni koji su decenijama odvajali doprinose za zdravstveno osiguranje i gradili ovu zemlju, budu zanemareni i prepušteni sami sebi. Ponavljamo, tu odgovornost dijeli i Ministarstvo zdravlja, svaka zdravstvena ustanova, kao i svaki zaposleni u zdravstvenom sistemu Crne Gore – kažu iz ministarstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: