Izglasano nepovjerenje 43. Vladi Crne Gore

    2 meseca pre 694 pregleda

Za pad mannjinske Vlade glasalo je 50 poslanika dok je jedna poslanica bila protiv, dok poslanici Demokratskog fronta, Koalicije Crno na bijelo i Socijalističke narodne partije, kao i poslanik Demosa Miodrag Lekić nijesu glasali.

Vlada Crne Gore na čijem čelu je Dritan Abazović, koja je formirana 28. aprila ove godine, pala je 20. avgusta, kada su joj poslanici crnogorskog parlamenta izglasali nepovjerenje. Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi je iniciralo 36 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Demokratske unije Albanaca. Raspravu o nepovjerenju Vladi obilježile su optužbe Dritana Abazaovića na račun DPS-a, medija, bivših čelnika policije i tužilaštva, kompanije Bemax. U sred rasprave napravljena je pauza kako bi se održao sastanak predstavnika stare parlamentarne većine u cilju prevazilaženja političke krize.  Sastanju nisu prisustvovali predstavnici Demokratske Crne Gore. GP URA i Socijalistička narodna partija ponudile staroj parlamentarnoj većini inicijativu o rekonstrukciji aktuelne vlade, koju je osim URA i SNP-a podržali samo DF. Glasanju o nepovjerenju Vladi nisu prisustvovali poslanici GP URA, DF-a i SNP-a.

Nakon pauze koja je trajala više od četiri sata, nastavljena je sjednice Skupštine. Prije nastavka sjednice premijer Dritan Abazović ponudio je inicijativu za rekonstrukciju Vlade koja je upućena svima koji su pobjednici parlamentarnih izbora od avgusta 2020. godine, ali i onim partijama koje nisu potpisnici inicijative o nepovjerenju 43. Vlade.


PV Informer
%d bloggers like this: