Izglasano – poslanici Vladu biraju online

    2 meseca pre 158 pregleda Izvor: cdm.me
epa08690885 A general view for Members of the Parliament as they attend the inaugural session of the National Assembly in Podgorica, Montenegro, 23 September 2020. Lawmakers held the first session in the Montenegro parliament after the 30 August elections amid the spread of the coronavirus that causes the COVID-19 disease. EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorski parlament usvojio je danas izmjene Poslovnika, kojima je predviđeno da poslanik kojem je, zbog vanredne situacije izazvane epidemijom koronavirusa, ograničena sloboda kretanja, može glasati na sjednicama Skupštine i njenih radnih tijela na daljinu (on-lajn). Za je glasalo 49, a jedan poslanik je bio protiv.

Dopune Poslovnika podržali su svi poslanički klubovi.

Taj način glasanja prvi put će se primijeniti na sjednici parlamenta 2. decembra, kada će mandatar Zdravko Krivokapić obrazložiti program i personalni sastav nove vlade.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović kazao je da su izmjene Poslovnika predložene zbog pandemije, kojima se omogućuje poslanicima da elektronski glasaju. Kako je rekao taj način glasanja uveden je i u Evropskom parlamentu.

“Pokazalo se kao i mnogo puta do sada u crnogorskoj istoriji, da kada je najteže možemo pronaći kompromis. Predlog odluke potpisali su svi šefovi klubova poslanika i parlamentarne većine i opozicije”, dodao je Bogdanović.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijel Živković, kazao je da se njegova stranka kao opozicija od početka rada novog saziva ponašala konstruktivno. On je tražio i da svi poslanici nose maske, a to je zatražio i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

“Smatramo da onim što sada činimo ugrađujemo još jedan stub u demokratskom društvu. Kao mnogo puta do sada trasiramo put novim modelima ponašanja. Mislim da je ovo demokratski iskorak. Nijesmo našim postupcima usporavali ništa, da smo imali makar trećinu takve konstrukivnosti od opozicije u prethodnom sazivu danas bi živjeli u boljem društvu”, istakao je Živković.

Na početku sjednice ostavke na mjesto poslanika podnijeli su Milutin Simović i Nik Đeljošaj.

Najnovije vijesti

Skuplje sve vrste goriva

18. januara 2021. 12:50

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13324 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8025 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7199 pregleda

Kupiću vodenicu i vratiti je crkvi

19. juna 2020. 6526 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6510 pregleda
%d bloggers like this: