Izgradnja brane i glavnog objekta HE Buk Bijela bi mogla početi do kraja 2022.

    2 meseca pre 110 pregleda Izvor: balkangreenenergynews.com
Foto : pixabay.com –

Izgradnja brane i glavnog objekta na hidroelektrani (HE) Buk Bijela bi mogla početi do kraja ove ili početkom iduće godine, izjavio je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Kamen temeljac za hidroelektranu snage 93 MW, koju zajednički grade Srbija i Republika Srpska, svečano je položen u maju 2021. godine.

Izgradnja HE Buk Bijela, na kojoj zajedno rade Elektroprivreda Srbije (EPS) i Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), koštaće oko 220 miliona evra. U zajedničkom preduzeću Hidroenergetski sistem Gornja Drina, EPS ima većinski udeo od 51 odsto, a ERS 49 odsto.

Svečani početak radova na hidroelektrani je obeležen u maju 2021.

Prema najavama u vreme polaganja kamena temeljca, hidroelektrana bi trebalo da bude završena u roku od četiri godine, a njena godišnja proizvodnja je projektovana na 332 GWh električne energije.

Planirana godišnja proizvodnja HE Buk Bjela je 332 GWh

Prošlog leta, ministarstva ekologije Crne Gore i Republike Srpske dogovorila su formiranje ekspertskog tima da se ispita mogući uticaj hidroelektrane Buk Bijela na reku Taru u Crnoj Gori, a nakon upozorenja ekoloških organizacija da će se njen uticaj na životnu sredinu osetiti i van granica BiH, tačnije u Crnoj Gori.

Projektom hidroelektrana u gornjem toku Drine predviđena je gradnja tri HE: Buk Bijela, Foča (44 MW) i Paunci (43 MW).


PV Informer
%d bloggers like this: