Izgradnja cementare u Pljevljima: MEiR na čelu sa ministrom Mujovićem želi kredibilne, renomirane, odgovorne investitore sa odgovarajućim referencama

    2 meseca pre 1257 pregleda Izvor: PV Informer

Prvi konkretni koraci u realizaciji pravedne tranzicije za opštinu Pljevlja pokrenuti su 10. aprila 2023. godine potpisivanjem „Memoranduma o razumjevanju“ između Vlade Crne Gore, EPCG i „Chayton Capital“ iz Londona u pogledu stvaranja okvira za razvoj, strukturiranje, finansiranje i implementaciju investicionog plana u pogledu industrijske infrastrukture u Pljevljima koji između ostalog obuhvata i izgradnju cementare na području predviđenom prostornim planom opštine Pljevlja. 

Iz razloga što je od potpisivanja memoranduma pa do danas prošlo više od 10 mjeseci a nije bilo nikakvih informacija od strane nadležnih državnih organa dokle se stiglo sa realizacijom ovog budućeg izuzetno značajnog ekonomskog projekta, kako za opštinu Pljevlja, a tako i za državu Crnu Goru, redakcija portala „PV Informer“ je zatražila informacije od nadležnih iz Vlade Crne Gore i dobila sledeći odgovor:

Memorandum je prvi korak kojim je definisana namjera dvije strane da se krene u sagledavanje svih aspekata neophodnih da bi se jedan ovako značajan projekat uspješno realizovao. Dakle, MOU je polazna tačka u ovom projektu. Saglasno tome, predstavnici kompanije „Chayton Capital“ su, nakon skiciranja stanja u Pljevljima, imali više sastanaka sa predstavnicima Ministarstva energetike i rudarstva na kojima je je predstavljena vizija razvoja projekta. S obzirom na značaj izgradnje cementare za Opštinu Pljevlja, ali i za državu i region, a posebno imajući u vidu najave Vlade Crne Gore u izgradnji kapitalnih projekata dominanto iz oblasti saobraćajne infrastrukture, ali i iz oblasti energetike, ozbiljno pristupamo svakom investitoru, ne želeći da dovedemo u pitanje održivost ovako važnih investicija.

U tom smislu, kvalitet investicije je prioritet u odnosu na brzinu realizacije. Najvažnije je da se projekat postavi na održivim principima, u skladu sa najboljim standardima u oblasti zaštite životne sredine i to je stav koji nema alternativu. Ovom projektu pristupamo sa posebnom pažnjom od prve faze njegovog planiranja. Neophodno je sagledati svaki korak razvoja i dinamiku realizacije.

Uzimajući u obzir da je iznos investicije veliki, ministarstvo energetike i rudarstva je poslalo predstavnicima kompanije Chayton Capital listu pitanja koja će potvrditi kredibilnost investitora. Neka od pitanja su: da se dostavi lista referenci kompanije Chayton Capital na sličnim projektima, da se dostavi bilans stanja i uspjeha kompanije za poslednje tri godine, da se dostavi lista banaka sa kojima investitor planira sarađivati i potvrda istih da će obezbijediti finansiranje.

Više puta smo iznijeli vrlo jasan stav – Ministarstvo energetike i rudarstva na čelu sa ministrom prof. dr Sašom Mujovićem želi kredibilne, renomirane, odgovorne investitore sa odgovarajućim referencama – zaključili su za naš portal iz Ministarstvo energetike i rudarstva.