Izjava Krivokapića bila u duhu zaštite radnika

    2 sedmice pre 138 pregleda Izvor: rtcg.me

Vlada kao dobar domaćin, dužna je, kao i Sindikat, a valjalo bi da je to prioritet i poslodavcima, da se domaćinski i zaštitnički odnosi prema svim građanima i radnicima, naročito u dijelu zaštite njihovih prava, ističu u reagovanju iz Kabineta predsjednika Vlade Uniji poslodavaca, naglašavajući da je sa visokom dozom subjektivnosti i pretencioznosti doživljena premijerova izjava “dosta je više igre sa našim radnicima”.

Kako navode u reagovanju ne vide zašto bi Unija poslodavaca ili bilo koji njen član u toj izjavi prepoznao prijetnju crnogorskoj biznis zajednici.

„Ovom rečenicom prije je izražena zaštita, nego prijetnja. Premijer nije ‘hajkač’ i ne učestvuje ni u kakvoj ‘hajci’, već Uniju doživljava, kao partnera, ali nije sklon da ne čuje i ne vidi, da ne pročita statistike, egzaktne podatke koji govore da je većina poslodavaca, upravo iz privatnog sektora, koristila zakonsku mogućnost da svoje radnike, dugi niz godina, drži u poziciji korisnika minimalne zarade, pa i onda kada je, očigledno, obim posla, stručnosti i produktivnosti, bio nesrazmjeran minimalnom ličnom dohotku. Upravo loša ‘navika’ poslodavaca, koliko god vam ova tvrdnja zvučala smjelo ili pretjerano, u najvećem dijelu je uticala na odluku Vlade da predloži, za naše uslove, drastično povećanje minimalne cijene rada“, navodi se u reagovanju.

Kako dodaju, premijer Krivokapić nije „preuzeo sindikalnu retoriku i iznio kvalifikacije koje počivaju na pretpostavkama“, već bi se moglo zaključiti da Unija poslodavaca ili, tačnije, onaj koji je u njeno ime sastavljao objavljeno reagovanje, pošao je od pretpostavke da je prethodno stanje koje je zatekla nova administracija, bilo sasvim zadovoljavajuće, da su odnosi na relaciji Radnik – Poslodavac – Sindikat – Država bili na visokom nivou, te da je bilo nepotrebno sagledati ih kritički.

„Već više puta je ponovljeno – poslodavac koji je opstajao u dosadašnjim tržišnim i poreskim uslovima, opstaće i sačuvaće poslovnu vitalnost i u okolnostima novih pravila koje diktira Vlada Crne Gore. Ukoliko se Unija poslodavaca zalaže da nelikvidnost preduzeća liječimo rabljenjem državnih resursa, imovine i radnog, humanog potencijala, na tom poslu, u Vladi Crne Gore ne može imati partnera. Možemo i bićemo partneri u liječenju nelikvidnosti upravo novom poreskom politikom, striktno planskim investiranjem i kreditiranjem, suzbijanjem sive ekonomije, suzbijanjem kriminala i korupcije, neselektivnom primjenom kaznene politike, naravno, i restriktivnom politikom unutar državnog, administrativnog aparata“, ističu u reagovanju.

Poručuju da vjeruju da je preporuka izrečena premijeru u završnici jučerašnjeg reagovanja, izraz društvene odgovornosti, te da smatraju da svi društveni i privredni činioci moraju, bez razlike, voditi računa o principima humanosti i štititi prava zaposlenih.

„Radujemo se podršci koju ste dali programu ‘Evropa sad’ i budućem, zajedničkom, nadamo se, objektivnom monitoringu i evaluaciji svih učinaka ovog programa”, navodi se u reagovanju Kabineta premijera Krivokapića.

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 26 . JANUAR

25. januara 2022. 23:05

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33286 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14500 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13915 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13650 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12784 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12260 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12080 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11968 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10858 pregleda
%d bloggers like this: