Izvještaj potvrdio stavove BS-a, zabrinuti smo zbog usporavanja integracionog procesa Crne Gore

    2 meseca pre 128 pregleda Izvor: PV Informer

Najnoviji Izvještaj o napretku Crne Gore, koji je danas predstavila Evropska komisija, potvrdio je sve one segmente, na koje smo upozoravali u posljednjih godinu dana, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

“Izvještaj o napretku, realna je slika stanja u Crnoj Gori u posljednjih godinu dana. Zabrinuti smo što je potpuno usporen integracioni put Crne Gore, što je jasno potvđeno u navedenom izvještaju. Kao država, koja je bila lider u integracionom procesu, Crna Gora u posljednjih godinu dana nije ostvarila nikakav napredak u pravcu zatvaranja pregovaračkih poglavlja i ispunjavanja mjerila.

Demokratska promjena vlasti, koja se dogodila u avgustu prošle godine, nije sa sobom donijela napredak u pravcu transparentnosti rada izvršne vlasti. Sa žaljenjem konstatujemo da je izostao dijalog o važnim pitanjima, iako je Bošnjačka stranka uporno, već mjesecima pozivala na pronazilaženje kompromisa oko najvažnijih pitanja.

Da je aktuelna većina odbijala svaki vid saradnje sa opozicijom i nevladinim sektorom, kroz najnoviji izvještaj je potvrđeno u dijelu koji se odnosi na izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, koje su sprovedene bez javne rasprave, bez uključivanja eskperata u izradi zakona, kao i bez konsultacija sa našim međunarodnim partnerima. Nažalost, navedenim izmjenama su sniženi uslovi za kompetentnost, nezavisnost i zapošljavanje državnih službenika, koje je zasnovano na zaslugama.

Izostanak političkog dijaloga, u trenutku kada se Crna Gora nalazi u najvećoj političkoj krizi, pokazatelj je nedovoljne spremnosti aktuelne vlasti da uspostavi partnersku saradnju sa opozicijom. Posebno nas brine institucionalna blokada značajnih državnih institucija.

Bošnjačka stranka u kontinuitetu ukazuje na navedene probleme, koji su prepreka za dalji napredak Crne Gore na putu ka EU.

“Neostvarivanje Ustavom garantovanih manjinskih prava, ostaje kao jedan od nedostataka na koji je ukazano. Kakav će biti odnos Vlade prema manje brojnim narodima narodima, odrediće i tempo reformi i uspješnosti evropskog puta Crne Gore”.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 30991 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 13227 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12586 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 12095 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12053 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11375 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10766 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10636 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9131 pregleda
%d bloggers like this: