Izvršena podjela ukupno 160 knjiga osnovnim i srednjim školama sa teritorije opštine Pljevlja

    2 sedmice pre 246 pregleda Izvor: pobjeda.me

Podjelom ukupno 160 knjiga osnovnim i srednjim školama sa teritorije opštine Pljevlja nastavljena je podjela vrijednih “Pobjedinih” izdanja školama na sjeveru Crne Gore.

-Došli smo do zaključka da je obrazovanje i popularizacija čitanja među najmlađima ono što je suština, a zbog bogate izdavačke djelatnosti prošle godine došli smo na ideju, u saradnji sa sponzorima bez kojih ovo ne bi bilo moguće, da svim školama na sjeveru podjelimo po deset knjiga vrijednih istorijskih izdanja. Odlučili smo se za sjever Crne Gore, jer je procjena da je na sjeveru bibliotečki fond na žalost,najsiromašniji i da je najveća potreba da obogaćujemo fond biblioteka upravo po školama na sjeveru Crne Gore – kazala je Željka Radulović, direktorica Službe marketinga.

Ona je podsjetila da je Pobjeda pokrenula u posljednje dvije godine obimne izdavačke poslove, i objavljeni su, između ostralog, djelo „Crnogorska istorija“ autora Živka Andrijaševića, izdanje u dva toma ,,Vijek Crne Gore 1918 – 2018”, kroz 2 knjige: “Sto ličnosti 1918-2018” i “Sto događaja 1918-2018”, autora Živka Andrijaševića i Milana Šćekića, kao i WERK – austrougarske tvrđave u Crnoj Gori, autora Radojice Pavićevića, Početak srpske okupacije autora Slobodana Boba Čukića, biografiju „Tito“ autora Džaspera Ridlija, kao i druga izdanja…

-Kada govorimo o izdanjima Pobjede prošle godine smo imali zaista bogatu izdavačku djelatnost. Samo da napomenem da je za “Crnogorsku istoriju” autor Živko Andrijašević dobio najveće državno priznanje Trinestojulsku nagradu. Mi smo ove godine tu knjigu preveli i na engleski jezik ne bi li tu svijest o istoriji Crne Gore širili i van teritorije Crne Gore – kazala je Radulović.

Za četrnaest osnovnih i dvije srednje škole na teritoriji opštine Pljevlja podjela knjiga je izvršena u Gimnaziji “Tanasije Pejatović”. Direktorica Gimnazije Ljiljana Bajčetić kazala je da je knjiga u Pljevljima uvijek bila vrijedan i cjenjen poklon i da Pljevljaci imaju dugu tradiciju čitalačke kulture tako da će veoma dobro znati vrijednost poklona koji su dobili.

-Knjige su u Pljevljima veliki poklon, velika je vrijednost knjige. Ne bih govorila o drugim gradovima i nemam te podatke, ali samo želim da kažem da je knjiga u Pljevljima uvijek bila veoma poštovana, cjenjena, da je kultura našeg grada na jednom nivou koji prevazilazi i veličinu i broj stanovnika ovog grada. Naša gradska biblioteka je jedna od najbolje opremljenih u Crnoj Gori i broj onih onih koji dolaze u gradsku biblioteku je takođe vrlo impresivan. Biblioteka Gimnazije ima oko 20 000 knjiga koje je čine jednom od najopremljenijih ne samo učeničkih, đačkih biblioteka već uopšte biblioteka. Knjige ovdje stanuju odavno, knjiga se ovdje cjeni odavno i mi koji čitamo knjige znamo šta znači vrijednost poklona koji smo danas dobili. Ove knjige će se osjećati u našoj biblioteci veoma dobro i njih će čitati i nastavnici i učenici ove škole – kazala je direktorica Bajčetić.

Ona je izrazila nadu da će saradnja sa Pobjedom biti nastavljena i da će se ovim primjerom voditi i neke druge kompanije, koje će, kako je rekla, znati vrijednost obrazovanja

Podjela knjiga se realizuje u saradnji sa projektom Ministarstva kulture „Živimo kulturu“, glavni pokrovitelj podjele knjiga na sjeveru Crne Gore je kompanija „Monteput“, dok je glavni pokrovitelj pljevaljske akcije kompanija “Rudnik uglja – Pljevlja“.

Iz Rudnika uglja su, kao društveno-odgovorna kompanija, podržali aktivnosti promocije obrazovanja i očuvanja crnogorske istorije, kulturnog i istorijskog nasljeđa među najmlađim naraštajima.

-Ovaj projakat je još jedan u nizu aktivnosti koje mi već godina realizujemo sa Pobjedom kroz jednu veoma uspješnu saradnju, ali isto tako još jedan u nizu projakata koje realizujemo kada je obrazovni sistem u pitanju, a naročito obrazovanje u Pljevljima. Mi smo na početku godine učestvovali u aktivnosti obezbjeđenja mobilnih telefona kako bi djeca sa seoskog područja mogla da prate online nastavu podjednako uspješno kao i djeca koja pohađaju gradske škole. Takođe, kad je društvena odgovornost u pitanju moram istaći da pored obrazovanja u fokusu naše aktivnosti su i zdravstvo, kultura, sport, socijalno ranjive grupe, kao i aktivnosti na zaštiti životne sredine u kojoj mi poslujemo i funkcionišemo. Vjerujemo da će današnja donacija obogatiti fondove školskih biblioteka, a takođe i unaprijediti znanje mlađih naraštaja o bitnom istorijskom naslijeđu Crne Gore – kazala je Dijana Gomilanović iz Informativne službe Rudnika uglja.

U društveno odgovornoj akciji, “Pobjeda“ je osim u Pljevljima knjige poklonila u Rožajama, Petnjici, Plavu i Gusinju, a nakon Pljevalja dodjela knjiga se nastavlja u Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici, Kolašinu, Mojkovcu, Šavniku i Žabljaku. Tokom cijele akcije biće podjeljeno 870 knjiga ukupno.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6967 pregleda