JAGORČEVINA JE SAVRŠEN UKRAS SVAKE BAŠTE, ALI I VEOMA KORISNA ZA ZDRAVLJE: Ovako se gaji ova biljka raskošnih cvjetova!

    1 mesec pre 241 pregleda Izvor: stil-kurir.rs

Upadljivi cvjetovi jarkih boja čine jagorčevinu atraktivnom tokom zime i ranog proljeća. Jagorčevina je među prvim biljkama koje počinju da cvjetaju u proljeće. Od ove biljke pravi se i čaj koji povoljno djeluje na cio organizam. 

Ovaj cvijet često nazivaju i prvim vjesnikom proljeća. Jagorčevina voli svjetlost, pa je najbolje gajiti ovu biljku u bašti. Cvjeta od februara, pa sve do maja

Ovaj cvijet raste u visinu od 10 do 30 santimetara. Cvjetovi su  krupni, dvopolni, prekriveni dlačicama, a mogu biti i u žutoj, crvenoj, plavoj i bijeloj boji. Razlikujemo muški i ženski cvijet jagorčevine.

Ova biljka voli vlažno tlo, pa je neophodno redovno je zalivati. Ukoliko se zemlja potpuno osuši, cvijet će vrlo brzo uvenuti. Prihranjivanje biljke obavlja se samo u proljeće, kada počinju da se stvaraju pupovi, i u vreme cvjetanja svakih 15 dana.

Jagorčevina se veoma lako i jednostavno razmnožava i to tako da se sjeme posije u kasno proljeće ili rano ljeto u supstrat koji dobro zadržava vodu. Nakon nekog vremena, kada biljke formiraju 2 do 3 prava lista, pikiraju se, te nakon 20-30 dana, kada ojačaju, presađuju se na stalnu površinu ili u veće saksije.

Ljekovita svojstva jagorčevine

Od ovog cvijeta pravi se i čaj koji pozitivno djeluje na ceo organizam. Od ljekovitih materija jagorčevina sadrži: natrijum, kalcijum, saponin, primaverin, primulaverin, a u samom cvijetu flavonoide. List sadrži mnogo vitamina C, te karoten, kristalizovane jaglačne kiseline.

Jagorčevina nije dovoljno iskorišćena, iako je veoma vrijedna ljekovita biljka. Ima dugu istoriju upotrebe kao lijek, te je naročito korišćena u liječenju stanja koji uključuju spazme, paralize, koristi se kao analgetik i antipiretik i pozitivno djeluje na upale. 

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 13. april

12. aprila 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20046 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8285 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7471 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7386 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7245 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7037 pregleda
%d bloggers like this: