Jakšić Stojanović: Ministarstvo podnijelo 14 krivičnih prijava zbog lažnih diploma

    3 meseca pre 374 pregleda Izvor: RTCG

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je od početka godine podnijelo 14 krivičnih prijava zbog lažnih diploma kada je riječ o oblasti visokog obrazovanja, od toga je 11 sa javnih ustanova, tri sa privatnih i 14 kada je riječ o obrazovnim ustanovama srednjeg obrazovanja, kazala je u emisiji „Link“ ministarka Anđela Jakšić Stojanović.

Foto: RTCG/printscreen

Komentarišući loše rezultate PISA testiranja, kazala je da možemo ići naprijed tek kada svi shvatimo da imamo dio krivice. Jakšić Stojanović naglasila je da postoji razlika između falsifikovanih i kupljenih diploma.

„Ministarstvo je od početka godine podnijelo 14 krivičnih prijava  kada je riječ o oblasti visokog obrazovanja, od toga je 11 sa javnih ustanova, 3 sa privatnih i 14 ada je riječ o obrazovnim ustanovama srednjeg obrazovanja“, kazala je ministarka u emisiji Radija Crne Gore.

Veći problem su, prema njenim riječima, kupljene diplome. 

Kaže da tu Ministarstvo prosvjete tu ne može samo da uradi mnogo, već je tu potrebna pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Jakšić Stojanović je kazala da će prihvatiti poziv za saslušanje u Skupštini i pohvalila tu praksu.

„Da budemo iskreni, da je bilo više ovakvih saslušanja od 2006. godina, rezultati PISA testiranja bi nam bili bolji“, kazala je ministarka.

Ističe da su naši učenici tradicionalno loši.

„Što znači da se naš obrazovni sistem godinama suočava sa problemima, da nikad nijesmo ozbiljno analizirali te rezultate i da mi nijesmo uradili ništa da bi rezultati bili bolji“, kazala je Jakšić Stojanović.

Istakla je da u Crnoj Gori imamo šest škola koje su postigli mnogo bolje rezultate od tih 500.

„Onog trenutka kad svi shvatimo da imamo dio krivice kada je riječ o obrazovanju, možemo ići naprijed. Imaju krivicu i nastavnici, i roditelji, i ministarstvo i učenici, svi smo pogriješili“, kazala je ona.

Za nju je podatak da e šest škola uradilo dobro PISA testiranje svijetla tačka i da treba vidjeti šta se u tim školama radi, što druge škole ne primjenjuju.

„Nekada je rješenje bliže nego što mislimo“, kazala je Jakšić Stojanović.

Prema njenim riječima treba analizirati nastavne planove i programe, rezultate eksterne mature, kriterijume ocjenjivanja…

„Mi imamo 8 odsto luča, a samo jedan odsto najboljih na PISA testianju. Ne može biti da su rezultati na eksternoj maturi tako loši, a imamo toliko lučonoša“, izjavila je ministarka. 

Smatra da treba čuti relevantna mišljenja i vidjeti prakse razvijenih zemalja.